• Pénz
Faktor

Péntektől kérhető az egyszerűsített részletfizetés a NAV-tól

Több mint félmillió magánszemély élhet 2016. július 1-jétől az egyszerűsített részletfizetés lehetőségével. Akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, évente egyszer 6 havi pótlékmentes részletben törleszthet, amennyiben ezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A NAV tájékoztatása szerint az ingyenesen benyújtható kérelemben lényegében két adatot kell feltüntetni: az adóazonosító jelet, illetve azt, hogy

hány havi részletben törlesztene a magánszemély.

Az ügyfélkapuval rendelkezők a FAM01-es nyomtatványon kérhetik a kedvezményt, de a kitöltött nyomtatványt természetesen postán is fel lehet adni, vagy személyesen is be lehet vinni a legközelebbi ügyfélszolgálatra, innen meg le lehet tölteni a kitöltőprogrammal együtt. Ugyanakkor a kérelmet az ügyfélszolgálaton szóban is meg lehet tenni. (Az ügyfélszolgálatok most pénteken - a köztisztviselők napján - zárva lesznek!)

A kérelemről a NAV határoz, gyakorlatilag a kérelmet önti okirati formába.

Tekintettel arra, hogy ebben szerepel az, hogy mikor és pontosan mennyit kell fizetni, érdemes fél évig jól megőrizni a határozatot, vagy rögtön ez alapján beállítani a banki átutalást. Ugyanis

ha valaki az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti,

és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben a hivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel - írja az MTI.

Kommentek:

Top 16