• Külföld
Faktor

Elhunyt a pedofilbotrányban érintett püspök: sokáig rejtegette titkát

Nem szólt sem a hatóságoknak, sem a szülőknek a gyerekeket molesztáló papról.

A Vatikán közlése szerint a 86 éves Bernard Law szerdán kora reggel hunyt el Rómában, hosszan tartó betegség után. Law volt a bostoni érsek 2002-ben, amikor kiderült, hogy nem akadályozta meg, hogy egy pap gyerekeket molesztáljon.

Más egyházi vezetőkkel együtt bűnösnek találták abban, hogy a gyermekeket molesztáló papot, John Geoghant plébániáról plébániára helyezte anélkül, hogy értesítette volna a hatóságokat vagy a szülőket. Geoghan így a különböző állomáshelyein száznál is több fiút rontott meg. Több mint 130 olyan ember jelentkezett, akit molesztált a férfi - írja az MTI.

Mitchell Garabedian ügyvéd szerint, aki több áldozatot is képviselt a bíróságon, "Law halála régi sebeket szakít fel", ugyanis sok áldozatot az átélt fájdalmakra emlékeztet. Kiemelte: "Law ártatlan gyermekeknek fordított hátat, és hozzájárult, hogy szexuálisan zaklassák őket".

EZT IS AJÁNLJUK:

    Bernard Law megpróbálta elsimítani a botrányt, először megtagadta a véleménynyilvánítást, majd bocsánatot kért és reformot ígért. Az ügyet követően csaknem kétezer katolikus lelkészt vádoltak meg gyermekek molesztálásával, a megrontások intézményes elhallgatása miatt pedig az Egyesült Államokban két magánvádi eljárást indítottak a Vatikán ellen.

    Fotó: Wikipédia

    Fotó: Wikipédia

    Kommentek:

    Top 16