• Külföld
Faktor

Pedofil pap ellen indult eljárás - az egyház 1991 óta tudott a bűncselekményekről

Vizsgálatot indítottak a francia hatóságok, miután több lyoni római katolikus elöljáróval kapcsolatban fogalmazódott meg a vád, hogy tudomásuk volt arról, hogy egy pap a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben szexuálisan molesztált cserkészeket, de nem jelentették a hatóságoknak.

A hatóságoknak a pap áldozatai jelezték, hogy szerintük több egyházi vezető, köztük egy bíboros is tudott a bűncselekményekről, de nem jelentették őket. Sajtóértesülések szerint veszélyeztetés és feljelentés elmulasztása miatt indult eljárás az ügyben.

A most a hetvenes éveiben járó Bernard Preynat csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte tetteit. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket.

Az áldozatok helyi szervezete elítélte, hogy a pap évtizedeken át büntetlen maradhatott, és az olasz maffiában szokásos hallgatási fogadalom fogalmát használva tettét omertának nevezte.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Philippe Barbarin lyoni püspök egy februári interjúban arról beszélt, hogy 2007-2008 táján értesült a pap viselkedéséről.

    A Vatikán korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az az egyházi vezető, aki más parókiára helyez át egy papot, noha tudja, hogy pedofil, lelkiismeretlen, és a legjobb, ha lemond.

    Barbarin környezetéből egy neve mellőzését kérő forrás viszont rámutatott, hogy a bíborosra ez az állásfoglalás semmiképpen sem vonatkozhat, mert ő már az első feljelentést megelőzően, amint az első áldozattal találkozott, felfüggesztette Preynat-t és Róma állásfoglalását is kérte. 

    Top 16