• Külföld
Tasnádi Kata

Pattanásig feszült a helyzet a lefejezések után a Közel-Keleten

Veszélyesen kiéleződött az ellentét Irán és Szaúd-Arábia között Nimr al-Nimr síita főpap tegnapi lefejezése miatt. Irán első számú vezetője, Ali Hamenei ajatolláh „súlyos politikai hibának” minősítette a kivégzést, és azt mondta, isteni büntetéssel kell majd szembenéznie Szaúd-Arábiának emiatt. A szaúdi kormány erre úgy reagált, hogy Irán a terroristákat támogatja.

Irán szerint Szaúd-Arábia megbánja a kivégzéstSzombaton 47 embert végeztek ki a szunnita vezetésű Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával, köztük Nimr al-Nimr síita főpapot, aki az arab tavasz idején a kormányellenes tüntetések egyik fontos alakja volt. A főpapot még 2012-ben tartóztatták le, most pedig terrorizmus vádjával fejezték le.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és egyben politikai vezetője erre a Twitteren úgy reagált, hogy a főpap mártír volt, akinek igazságtalanul ontották a vérét, és „az isteni bosszú utol fogja érni a zsarnokokat”.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ajatollah szerint az elnyomott Nimr al-Nimr senkit sem bátorított terrorizmusra, csak kritikát fogalmazott meg Szaúd-Arábia vezetőivel szemben vallási alapon. Ali Hamenei a nyugati vezetőket is bírálta, akik nem siettek elítélni a kivégzést, annak ellenére, hogy az emberi jogok, a demokrácia és az igazság védelmezőinek tartják magukat.

  Ali Hamenei ajatolláh (fotó: Europress - Atta Kenare / AFP)

  Ali Hamenei ajatolláh (fotó: Europress - Atta Kenare / AFP)

  Haszan Róháni iráni elnök is teljes mértékben igazolhatatlannak minősítette a főpap kivégzését. A síita vezetésű Irán egyébként már a tervezett kivégzés előtt is figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy a halálos ítélet végrehajtásának súlyos következményei lesznek. A kivégzéseket, amelyen egyébként a főpapon kívül az Al-Kaida támogatásával vádolt embereket végeztek ki, ennek ellenére megtartották.

  Utána kíméletlen megtorlással fenyegette meg a szaúdi uralkodócsaládot a Forradalmi Gárda, amely Irán rendfenntartó és nemzetbiztonsági elitalakulata.

  Az egész világon felháborodtak a síitákNimr al-Nimr halála után számos helyen tartottak tüntetéseket, Teheránban a szaúdi nagykövetséget is megtámadták, de Indiában, Bahreinben és még Londonban is voltak demonstrációk. Ezek várhatóan tovább folytatódnak ma Iránban és Libanonban egyaránt, írja a Guardian.

  A szaúdi külügyminisztérium közleményben reagált az iráni vezetés álláspontjára: úgy vélik, hogy Irán elvakultan vallásos, és „felfedte az igazi arcát, mint a terrorizmus támogatója”, amely megvédi és támogatja az egész térség terrorista akcióit. A külügyminisztérium az irániak felelőtlennek tartott kijelentései miatt az ország rijádi nagykövetét is bekérette.

  fotó: Europress - Mohammad Reza Nadimi Isna / AFP

  fotó: Europress - Mohammad Reza Nadimi Isna / AFP

  Még tovább mélyülhet a szíriai válságEmberi jogi civil szervezetek is felszólaltak a kivégzések ellen, az USA külügyminisztériuma pedig közleményében arra szólították fel a szövetségesének tartott Szaúd-Arábiát, hogy mutasson nagyobb tiszteletet az emberi jogok iránt. A kivégzésekről azt írták, hogy a végrehajtásuk felerősítheti a közel-keleti vallási feszültségeket.

  Szakértők szerint a szíriai konfliktus megoldására is rossz hatással lesz Irán és Szaúd-Arábia ellentéte, hiszen a két ország már így is szemben álló feleket támogat, ráadásul arab országokkal kapcsolatban is ellentétes érdekeik vannak.

  Top 16