• Belföld
Faktor

Hatezerszer riasztják a patkányirtókat évente Budapesten

Bár Budapesten ritkán bukkannak fel patkányok, ha valaki találkozik eggyel, óriási a felháborodás és a pánik. Nem csoda, hiszen a patkány betegségeket terjeszt, mindent képes túlélni, és - az emberek többsége szerint - rendkívül undorító teremtmény. A fővárosi patkányirtásért felelős céget, a Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft.-t évente nagyjából hatezerszer hívják fel, hogy "Jöjjenek azonnal, mert van itt egy patkány!"

A cég egyik vezetője, Papp György szerint ez egyáltalán nem olyan sok, főleg, hogy az esetek nagy részében kiderül, hogy nem is patkányt láttak, hanem egeret, vagy nyestet. Budapesten kifejezetten jó a helyzet, más Európai várásokban is hivatkoznak Budapest patkánymentességére.

Illusztráció: pixabay

Illusztráció: pixabay

Persze ezt nem biztos, hogy elhiszi az az ember, aki a társasház pincéjében kotorászva egyszer csak szembetalálkozik a "félelmetes rágcsálóval".

A legtöbb patkány azokban a kerületekben tanyázik, ahol valamilyen vízfolyás van. A Rákos-patak és a Szilas-patak kerületeiben bizonyos területeken valóban nyüzsögnek néha a patkányok. Az érintett városrészekben, vagyis a IV., X., XIII., XIV., XV., XVII. kerületekben gyakrabban ellenőriznek a cég munkatársai, és többször tesznek ki patkányirtószert.

Különösen a vizes helyeket kedvelik a patkányok.

Különösen a vizes helyeket kedvelik a patkányok.

A patkányok gyorsan elszaporodnak az építkezéseken, az illegális szemétlerakóknál. A hajléktalantanyák is vonzzák a patkányokat, az enyhe telek pedig kedveznek a szaporodásuknak.

A cég előre meghatározott program szerint irtja a patkányokat, és emellett, ha valaki betelefonál, azonnal kimennek.

A cég egy "irtószermezőt" hozott létre Budapest körül, hogy a patkányok ne tudjanak csak úgy besétálni a városba. Emellett  havonként ellenőrző vizsgálatot végeznek az úgynevezett "behatolási kapuknál", vagyis a patkányok által kedvelt piacokon, vásárcsarnokokban, folyó- és patakpartokon. Figyelik, hogy az elmúlt években hol volt több patkány, és felderítőmunkát végeznek. Benéznek a csatornarendszer tisztító aknáiba, valamint minden szabad esővíznyelőbe speciális, a nedvességnek ellenálló irtószert helyeznek ki.

Szívesen költöznek piacokra a patkányok.

Szívesen költöznek piacokra a patkányok.

Ha ilyen alaposak a patkányirtók, hogy lehet, hogy mégis felbukkannak itt-ott a patkányok? - kérdezhetné jogosan bárki. A cégvezető szerint

Budapest területén egyszerűen nem lehet minden patkányt kiirtani.

Ráadásul ezek a mindent túlélő állatok fellopóznak az áruszállító teherautókra, és szó szerint beutaznak a városba. Ezt nem tudják megakadályozni, mint ahogy azt sem, hogy néhány példány az irtószereket kikerülve bevándoroljon a városba a környező településekről. Azonban a budapestiek túlnyomó része még életében nem látott patkányt Papp György szerint.

A vándorpatkány rendkívül szapora. Évente háromszor születnek kicsinyei, kora tavasszal, nyár elején és ősszel, de egyes esetekben kedvező körülmények között még ennél is többször kölykezhet. Egyszerre 8-10 kispatkány születik. Már három hónapos korában ivarérett. Ha van mit ennie, és nem zavarja senki, gyorsan szaporodik. Legszívesebben az épületek közvetlen közelében, földlyukakban, folyó- és patakpartokon, valamint a szennyvízcsatorna hálózatban érzi jól magát, de az épületen belül felhalmozott és régóta egy helyen tárolt anyagok között, például az épületek környékén található lomok, törmelékek, téglarakások, fa és építőanyagok között is fészkelhet. Nagy esők után az is előfordulhat, hogy a patkányok megjelennek az utcán.

Top 0