• Tech
Faktor

Félti a számítógépét? Ezzel az egyszerű módszerrel védekezhet a támadások ellen

Egy kiegészítő figyelmeztet, ha feltörték a fiókunkat.

Ha nem szeretnénk, hogy az adataink rossz kezekbe kerüljenek, annak legkézenfekvőbb módja az erős jelszavak használata, ám még ekkor is fennáll annak lehetősége, hogy épp egy olyan kódsort használunk aktívan, ami korábban máshonnan már kiszivárgott.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ez nem is annyira ritka: a CashCrate 2016-os elemzése szerint 6,8 millió feltört jelszó 86 százaléka korábban már kikerült az internetre egy másik incidens során. A Deloitte elemzőcég szerint pedig az újrahasznált, korábban már eltulajdonított jelszavak a céges kibertámadások 75 százalékáért felelnek - emlékeztet a 24.hu.

A felhasználók legegyszerűbben a have i been pwned? című online adatbázison keresztül ellenőrizhetik, hogy e-mail címüket és a hozzátartozó jelszót korábban meghackelték-e, és melyik oldalon keresztül.

Az Okta nevű biztonsági cég ezt még kényelmesebbé teszi a Chrome böngészőbe telepíthető PassProtect nevű kiegészítővel, ami automatikusan ellenőrzi a jelszavaink beírásakor, hogy a bejelentkezési adataink szerepelnek-e a have i been pwned? adatbázisában, azaz kiszivárogtak-e már korábban. Amennyiben igen, a felhasználó figyelmeztetést kap egy felugró ablakban arról, hogy nem biztonságos jelszóval készül belépni az oldalra, és azt változtassa meg azonnal.

Az Okta reméli, hogy a felhasználók egyrészt a maguk érdekében telepítik a bővítményt, másrészt hogy a jövőben a fejlesztők is beépítik oldalaikra.

Kommentek:

Top 0