• Belföld
Faktor

Kétmillió ember legnehezebb hetei következnek

Az augusztus vége eleve kegyetlen időszak az allergiások életében, hiszen a parlagfű pollenkoncentrációja ekkor éri el a csúcsát, de az utóbbi hét esőzései miatt az érzékenyek még nehezebb napokkal számolhatnak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Az elmúlt hét esőben bővelkedő időjárása miatt ugyanis nem csak a parlagfű, hanem a gombák és a csalánfélék is új erőre kaptak. De az üröm és a kenderfélék is megkeserítik az erre érzékenyek életét.

A tüsszögés, orrfújás és szemviszketés azért is lehet különösen kínzó, mert az esőzések alatt csökkent a pollenkoncentráció, így az allergiások ideiglenesen fellélegezhettek. Ennek azonban most vége, ráadásul az idei parlagfű-szezon csúcsa a szakértők szerint az augusztus 29-i hétre esik. Jelenleg I. fokú riasztás van érvényben – ez azt jelenti, hogy a parlagfűre kevésbé érzékenyek szervezete is közepes erősséggel reagál a pollenekre.

A parlagfű az egyik legerősebb allergén, a magyar lakosság közel fele érzékeny valamilyen mértékben a növény pollenjeire, ebből körülbelül 2 millió embernél jelentkeznek az allergiaszezon alatt tartós tünetek. Az pedig a szakemberek szerint ritkaság, hogy egy allergiás ember csak egyfajta pollenre lenne érzékeny, így viszont a tünetek felerősíthetik egymást.

Idén a kormány 46,1 millió forintot fordított a költségvetésből a parlagfű irtására, és eddig összesen közel 4 millió forint bírságot osztottak ki az olyan tulajdonosoknak, akinek a területén parlagfüvet találtak. 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat az, aki nem tartja rendben a területét.

A jelentések szerint az idei évben a korábbiaknál sikeresebb volt a parlagfű-irtási akció, de a keleti és déli országrész sík területein még mindig kiirthatatlannak tűnik a növény. Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese szerdán Dunakeszin a Nébihhel közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy idén másfél millió hektár területet ellenőriztek, amelyből 1500 hektár volt parlagfűvel fertőzött.

Kommentek:

Top 0