• Élet
Faktor

Párkapcsolatokat tehet tönkre a túlzott szelfizés

A kamerás okostelefonok elterjedése és a közösségi média népszerűsége az önportrék soha nem látott elterjedéséhez vezetett. Egy friss kutatás szerint azonban a túl sok szelfi rossz hatással lehet a szerelmi életünkre, és hosszú távon akár tönkre is teheti a párkapcsolatainkat.

Féltékenységet és elidegenedést okozhatnak a szelfikA szelfizés annyira elterjedtté vált, hogy alig vannak már tabuk: az sem ritka, hogy valaki temetésen fényképezi magát, és a szex utáni szelfik divatja is nagy felháborodást váltott ki. A szelfizés ezzel párhuzamosan szinte már tudománnyá vált, a YouTube-on számos oktatóvideót nézhetünk meg arról, hogy hogyan készül a tökéletes szelfi.

A floridai egyetem kutatói, Jessica Ridgway and Russell Clayton a szelfizés következményeit vizsgálták összesen 420, 18 és 62 év közötti Instagram-felhasználó alapos kikérdezésével. Arra jutottak, hogy azok akik, sok képet posztolnak magukról az Instagramon elégedettebbek a saját testükkel. Emellett viszont arról számoltak be, hogy gyakran vannak konfliktusaik a partnerükkel, amelyet gyakran a féltékenység motivál.

A kutatók megállapításai szerint a gyakran szelfizők partnerei fenyegetettnek és bizonytalannak érzik magukat a saját helyzetüket. Emiatt nagy figyelemmel követik, valójában ellenőrzik párjuk Instagram-tevékenységét, ami viszont egy ördögi kört eredményez. Minél többet nézik párjuk képeit, annál inkább tudatában lesznek annak, hogy másoktól mennyi figyelmet kapnak. Ez pedig ahelyett, hogy megnyugtatná őket, csak tovább erősíti a féltékenységet, ami végül teljesen tönkre is teheti a kapcsolatot.

A másik lehetséges káros hatása a túl sok szelfizésnek az, hogy elidegenítheti a partnert. A szelfi-függők párjai ugyanis arról számolnak be, hogy nem érzik elég intimnek és érzelmileg kielégítőnek a viszonyt. A túlzott szelfizést sokszor a nárcizmus jelének is gondolják, ezért menekülnek el a párkapcsolatból.

A kutatás persze nem tudta biztosan megállapítani, hogy van-e ok-okozati összefüggés a kapcsolat megromlása, illetve a túl sok szelfi között. Mindössze a két jelenség együtt járását, korrelációját tudták kimutatni. Ez viszont akár azt is jelentheti, hogy nem maguk a képek, hanem a túl sok szelfit posztoló emberek narcisztikus személyisége a rosszabb minőségű kapcsolatok oka.

Illusztráció (fotó: Europress - Michael Buckner / Getty Images)

Illusztráció (fotó: Europress - Michael Buckner / Getty Images)

A nárcizmus lehet a háttérben rejlő okNárcizmusnak azt nevezzük, amikor egy személynek túlzott igénye van mások figyelmére és csodálatára, eközben pedig hajlamos a kizsákmányolására. A narcisztikus emberek önhittek, beképzeltek és hiúk, amely önzéssel vagy mások iránti közömbösséggel párosul. Már több kutatás talált összefüggést a nárcizmus és szelfifüggőség között. A Mashable egy olyan tanulmányt is idéz, amelyben arra a következtetése jutottak, hogy a narcisztikus férfiak nem csak gyakrabban fotózzák magukat, hanem különböző képszerkesztő programokat is előszeretettel használnak, hogy ezzel javítsák fel a képet.

Arra vonatkozóan szintén végeztek már kutatásokat, hogy a narcisztikus hajlamú embereknek rosszabb minőségűek a párkapcsolataik. Ezekben az általános tanulság az volt, hogy a nárcizmus kezdetben még nem befolyásolja negatívan a viszonyt, viszont az idő előrehaladtával egyre nagyobb problémát okoz, ha az egyik fél túlzottan saját magára koncentrál.

Azt még korai lenne megmondani, hogy a túlzott szelfikészítés van-e rossz hatással a kapcsolatra, vagy maga a szelfizés is csak tünete egy, a háttérben húzódó problémának, amely hosszú távon árthat a szerelmi életünknek. Azt viszont mindenesetre érdemes megfontolni a szakértők szerint, hogy partnerünkre milyen hatással lehet a szelfikészítési szenvedélyünk, és hogy milyen üzenetet közvetít mások felé.  

A világ egyik legkülönösebb szelfijéről itt olvashat, itt pedig arról írtunk, hogy akár halált is okozhat a szelfizés.

Top 0