• Külföld
Faktor

Beperelték a közösségi oldalakat, mert a terroristák is használják őket

A Twitter, a Facebook és a Youtube-ot üzemeltető Google ellen nyújtott be keresetet a párizsi terrortámadás egyetlen amerikai áldozatának családja. Nohemi Gonzalez szülei azért perelnek, mert az Iszlám Állam terroristái is használják ezeket a közösségi oldalakat.

A keresetet az Észak-Karolinai Körzeti Bíróságon nyújtották be a szülők, akik kártérítést követelnek. A bíró szeptemberre ütemezte a tárgyalás első szakaszát – írja az NBC News.

A 23 éves, kaliforniai Gonzalez egyike volt annak a 130 embernek, akit az Iszlám Állam terroristái 2015. november 13-án Párizsban gyilkoltak meg.

A kereset szerint a Twitter, a Facebook és a Youtube-on keresztül a Google is olyan „anyagi támogatást nyújt az Iszlám Államnak, amely nélkül a terrorszervezet utóbbi években tapasztalt robbanásszerű növekedése nem lett volna lehetséges.”

„Ez a támogatás az Iszlám Állam felemelkedésének vált a részévé, és lehetővé tette számos terrortámadás véghezvitelét, köztük a november 13-i párizsi merényleteket, melyben több mind 125 embert gyilkoltak meg, köztük Nohemi Gonzalezt is.”

- írták a szülők.

Az még egyelőre nem világos, hogy a kereset milyen eredményeket érhet el, mert az 1996-os amerikai hírközlési törvény alapján az online portálokon történő cselekményekért minden esetben a felhasználókra hárul a felelősség. A Twitter és a Facebook is közleményt adott ki, mely szerint a keresettel nem érdemes foglalkozniuk, míg a Google nem kommentálja a lezárásig az ügyet.

Mindhárom oldal együttérzését fejezte ki Gonzalez családjával, és felhívták a figyelmet arra, hogy van lehetőség jelenteni a fenyegetésre utaló tartalmakat, amelyeket ezekben az esetekben eltávolítanak az oldalakról.

Kommentek:

Top 0