• Külföld

Párizsi terrortámadás és hajtóvadászat: ez történt eddig

132 embert öltek meg a péntek esti terrortámadás-sorozatban, majdnem 350-en pedig megsérültek. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. A terroristák társai után hajtóvadászat indult. Ez történt eddig.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

A terroristákEgy futballstadion, éttermek, egy koncertező fiatalokkal telített színház – a péntek esti merényletek helyszínei. Az terroristák közül heten meghaltak: ketten a Bataclanban robbantották fel magukat, egyet pedig lelőttek a biztonsági erők, míg a Stade de France-nál három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egy merénylő pedig a Comptoir Voltaire Cafe-ben robbantotta fel magát. A nyolcadik terroristát, Salah Abdeslamot azonban még mindig Belgiumban keresi a rendőrség. Az országban rengeteg olyan embert vettek őrizetbe az elmúlt napokban, akiknek köze lehetett a merénylethez, sokáig úgy tűnt, Abdeslam Salah is köztük van, de a férfi még mindig bujkál.

A merényletek hátterében Abdelhamid Abaudot sejtik a hatóságok, valószínűleg ő tervelte ki a támadássorozat. A belga dzsihádista az Iszlám Állam egyik legaktívabb terroristája – és még mindig szabadlábon van. Abaud korábban már dicsekedett a nyugati hírszerzők kijátszásával, a vádak szerint több támadást is tervezett már. Róla itt írt bővebben a Faktor, a merényletekben résztvevő terroristákról pedig itt.

Fotó: Europress / Francois Guillot - AFP

Fotó: Europress / Francois Guillot - AFP

Az áldozatokA lövöldözésekben és robbantásokban 349 ember sebesült meg, és 132-en haltak meg – ez a szám viszont valószínűleg emelkedni fog, mivel a sebesültek között többen is még válságos állapotban vannak. A legtöbb áldozatot a Bataclan színháztermében, az Eagles of Death Metal koncertjén ölték meg. Itt ugyanis a terroristák előbb a biztonsági őröket lőtték fejbe, majd a tömegbe lőttek. Később a túszaik többségét is kivégezték, majd felrobbantották magukat. A Bataclan klubot korábban is érték már fenyegetések, de eddig még nem támadták meg.

Az áldozatok azonosítása már megkezdődött. Többségük fiatal volt, párok is találhatóak az áldozatok között, akik legalább tíz különböző országból származtak. Róluk itt, itt, itt és itt írtunk korábban. Az áldozatok egy részét viszont nem tudják azonosítani, erről itt írtunk.

ReakciókAz Iszlám Állam hamar magára vállalta a véres merényleteket, majd újabb célpontot jelölt meg: Washingtont figyelmeztették egy hasonló támadásról. De azoknak az államoknak is a párizsi eseményekhez hasonló sorsot ígértek, akik részt vesznek a Szíria elleni légicsapásokban.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

A pénteki támadások után Franciaországban és a terroristák menekülőhelyévé váló Belgiumban országos szintűvé nőtt a pánik: több téves riasztást is kiadtak bombának vélt csomagok és feltételezett terroristák miatt, több épületet is ki kellett üríteni.

Az Iszlám Állam ellen több nemzetközi szereplő is háborút hirdetett. Elsők között az Anonymus nevezetű hackercsoport. A csoport már korábban is támadta az Iszlám Államot, most viszont a legnagyobb műveletét fogja elindítani, a világ minden tájáról az Iszlám Állam híveire fognak vadászni – mondták el kétperces hadüzenetükben, amelyet később a Youtube-ra is feltöltöttek.

Ma délben Európa-szerte egy perces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

 Fotó: MTI

Fotó: MTI

Francois Hollande elnök ma jelentette be a parlament előtt, hogy a céljuk az Iszlám Állam megsemmisítése – írja a BBC. Hollande komoly intézkedéseket tett kilátásba azért, hogy megvédje országát, többek között az alkotmány módosítását is felvetette. Emellett megerősítik a francia jelenlétet Irakban és Szíriában, az Iszlám Állam elleni harcokban. A francia elnök a közeljövőben Barack Obamával és Vlagyimir Putyinnal is találkozik annak érdekében, hogy megerősítsék a terrorizmus elleni harcot.

Top 0