• Külföld
Faktor

Párizsi terrortámadás: Belgium egy terrorista kiadatását kéri Törökországtól

A belga hatóságok a párizsi terrortámadásokban való részvétellel gyanúsított Ahmet Dahmani kiadatását kérték Törökországtól. A marokkói származású belga férfi lehetett az, aki az Iszlám Állam számára feltérképezte a készülő terrortámadások kiválasztott helyszíneit Párizsban.

A szövetségi ügyészség azt mondta, hogy a kiadatási kérelmet december 31-én nyújtották be, és azóta várják a választ Törökországtól. Dahmani kapcsolatban állt Abdeslammal, a november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjével. A hatóságok reményei szerint Dahmani tíz napon belül megérkezhet Belgiumba - írta az MTI a Politico című amerikai hírportál európai kiadására hivatkozva. "Ő az egyetlen, aki a különböző támadásokban részt vevő személyek mindegyikével kapcsolatban volt" - mondta az ügyészség szóvivője.

Dahmani apárizsi merényletek másnapján elutazott Brüsszelből. A török hatóságok november 21-én vették őt őrizetbe egy antalyai luxusszállodában. A Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. A főszervező, Salah Abdeslam kapcsolatba lépett egy brüsszeli védőügyvéddel, ami ha igaz, akár azt is jelentheti, hogy a férfi fel akarja adni magát a rendőrségen - írtuk meg korábban.

Top 0