• Külföld
Faktor

13 alkalom, és 130 ember még ma is élne

A belga hatóságok legalább tizenhárom alkalommal leleplezhették volna a tavaly novemberi párizsi merényletek későbbi elkövetőit, a sorozatos hibák miatt azonban nem sikerült megakadályozni a terrortámadást - derült ki a belga rendőri szervek munkáját felügyelő bizottság kiszivárgott jelentéséből.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

A jelentést elsőként feldolgozó, De Tijd című flamand napilap szerint a nyomozás során elkövetett hibák részben a személyzethiánnyal magyarázhatóak - legalább hat esetben ez volt a fő oka annak, hogy nem sikerült eligazodni a nyomokon.

A jelentésben arról számoltak be, hogy a rendőrség már 2015 februárjában birtokában volt olyan hangfelvételeknek, amelyeken a merényletek szervezésében részt vevő, majd hónapokig bujkáló Salah Abdeslam terrorgyanús személyekkel beszél telefonon - majd ő lett a terrortámadásban részt vevő merénylők egyetlen túlélője.

A belga rendőrség tavaly márciusban figyelmen kívül hagyta a spanyol hatóságok által átadott - később a párizsi támadók közé tartozó - Brahim Abdeslamra vonatkozó információkat. Brahim Salah Abdeslam testvére volt,  november 13-án felrobbantotta magát.

A személyzethiány miatt nem tudtak előrelépni hat hónapon keresztül a későbbi merénylők közé tartozó Bilal Hadfi ügyében sem.

Peter De Waele rendőrségi szóvivő bosszúságának adott hangot a bizalmas jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban, és kijelentette, nincs felhatalmazása arra, hogy kommentálja az abban szereplő információkat.

Párizsban tavaly november 13-án több helyszínen a terroristák bombákkal és lőfegyverekkel 130 embert gyilkoltak meg. A támadásokért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Abdelhamid Abaud, a terrorcselekmények feltételezett főszervezője belga állampolgár volt, akárcsak több társa.

Kommentek:

Top 0