• Külföld
Faktor

Párizsi terrortámadás: a belgiumi szál

Egyre több a belga szál a párizsi terrortámadásban. A legfrissebb hírek szerint két brüsszeli is volt a péntek éjjeli véres merényletek elkövetői között. Az RTBF belga közszolgálati csatorna szerint francia állampolgárokról van szó, akik Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű negyedében laktak. A belga rendőrség hét embert már le is tartóztatott a negyedből a párizsi terrortámadás miatt.

Már a merénylet utáni reggelen is gyanakodtak rá a hatóságok, hogy belga autó vihette a robbanószereket Párizsba, délután pedig kiderült, hogy a francia határnál ellenőrizték is az autót a rendőrök, de végül továbbengedték őket (később ez alapján tudtak a nyomukra bukkanni). Azóta egyre csak erősödik a brüsszeli szál a történetben: a Molenbeek negyedben folyamatos rendőri akciók folynak a hétvégén, hét embert már le is tartóztattak - az egyik rajtaütésről készült videót itt nézheti meg.

Folyamatosak a rendőri akciók (Fotó: Europress/KENZO TRIBOUILLARD - AFP)

Folyamatosak a rendőri akciók (Fotó: Europress/KENZO TRIBOUILLARD - AFP)

Jean Jambon a belga belügyminiszter kijelentette, hogy személyesen fog utánanézni, hogy miért hozzák összefüggésbe ezt a városrészt annyi terrorcselekménnyel. "Hogy meg akarom-e tisztítani Molenbeeket? Azt mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan. Személyesen veszem kézbe az ügyet, mert ez így nem maradhat. Ennek véget kell vetni. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a probléma megszűnjön" – mondta Jambon, aki szerint ki kell takarítani a Molenbeeket, hiszen Belgium hadban áll az Iszlám Állammal.

Top 0