• Külföld
Faktor

Terror Párizsban: legalább 127 halott

Terroristák támadtak Párizsra késő este, hajnali hírek 158 halottról szóltak. Későbbi adatok szerint 127-en haltak meg, 215 sérült van, abból 83 nagyon súlyos állapotban. Hét helyen robbantottak vagy lövöldöztek. Köztük volt a nemzeti stadion, a Stade de France, ahol éppen francia-német futballmeccs volt. Ott volt a francia elnök is, ki kellett menekíteni. Egy neves klubban a terroristák túszokat ejtettek, sokat megöltek, negyvenen a város más részein haltak meg. Öt terrorista halt meg, egyet lelőttek, négyen magukat robbantották fel. Többen elmenekültek. Rendkívüli állapot és gyülekezési tilalom van az egész országban. Visszaállították a határellenőrzést. A Faktor részletes tudósítását itt olvashatja.

A terrortámadás központi helyszíne a Bataclan zenei központ volt. Éppen 1500-an voltak az Eagles of Death Metal kaliforniai rockzenekar koncertjén, amikor terroristák két szám között lövöldözni kezdtek. Szemtanúk szerint legalább 10-15 percig tartott a mészárlás. Voltak, akik a vészkijáratokon kimenekültek, de több száz embert a terroristák túszul ejtettek. Közülük többen a twitteren arról számoltak be, hogy a terroristák egyenként végzik ki a túszokat. Ezután a rendőrök megrohamozták az épületet. Az első hírek szerint 118 halottat találtak a klubban, a négy terroristából egyet lelőttek, a másik három felrobbantotta magát. Későbbi hírekből úgy tűnik, nagyjából 30-al kevesebb lehet az áldozatok száma a klubban.

Ezen kívül még öt helyen volt lövöldözés Párizsban, mind a bevárosban. Ezeken a helyeken 38 embert öltek meg – mondta hajnalban Francois Molins főügyész. Köztük van Párizs egyik legkedveltebb kávézója, ahova magyarok is gyakran járnak.

A merénylet hetedik helyszíne a Stade de France, ahol éppen francia-német barátságos focimeccs volt. A stadion közvetlen közelében három robbantás volt, itt is legalább egy öngyilkos merénylő meghalt. Azt még nem tudják a hatóságok, hogy itt pontosan hány áldozata volt a terroristáknak. A meccsen ott volt Francois Hollande elnök is, akit a titkosszolgálat menekített ki a stadionból az öngyilkos merénylő robbantása után. A televíziós közvetítésben jól hallható volt a robbanás, a francia játékosok néhány pillanatra le is álltak. Egyelőre nem világos, miért nem szakították félbe a meccset – lehet, hogy a pánikot akarták megakadályozni és azt, hogy majdnem 80 ezer néző az utcára tóduljon. Sokáig a meccs után sem engedték ki a nézőket és a német válogatott tagjai is órákig a stadionban voltak.

Francois Hollande elnök rendkívüli állapotot hirdetett az országban és gyülekezési tilalmat is bevezettek (Franciaországban néhány hét múlva regionális választások lesznek). Visszaállították a határellenőrzést is. Megszólalt az ellenzék vezetője, Nicolas Sarkozy volt elnök is, és a kormány minden intézkedését támogatásáról biztosította. A párizsi közintézmények (könyvtárak, uszodák, iskolák) holnap zárva lesznek. Az American Airlines felfüggesztette párizsi járatait.

A francia sajtó éppen ma számolt be arról, hogy augusztus 15-én a titkosszolgálatok meghiúsítottak egy merényletet, amely kísértetiesen hasonló lett volna. Akkor is egy klubban akart mészárlásba kezdeni egy terrorista, aki tavasszal Szíriában kapott hat napos kiképzést. A Le Figaro megemlíti, hogy a férfi meglehetősen furcsa útvonalon tért vissza Párizsba: előbb Isztambulban, majd Varsóban, Prágában és végül Amszterdamban állt meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy ezekben az országokban is lehetnek kapcsolatai. Egyébként korábban semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel. Úgy bukott le, hogy egy elfogott spanyol dzsihadista a vallomásában leleplezte.

A párizsi terrortámadásokat még senki nem vállalta magára.

Top 0