• Külföld

Párizsi terrortámadás - újabb gyanúsított

Egy belga bíró országos és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a 30 éves Mohamed Abrini ellen. A bíró szerint a férfinak köze lehetett a párizsi merényletsorozathoz. Két nappal a támadások előtt Abrinit látták, ahogy egy kocsiban ül Salah Abdeslammal egy Párizshoz közeli autópálya benzinkútjánál. A hatóságok szerint Abrini veszélyes és valószínűleg fegyver van nála.

Salah Abdeslamot szinte egész Európa keresi. A hatóságok szerint a férfi egyike azoknak a dzsihadista terroristáknak, akik 130 embert öltek meg Párizsban. A francia nyomozók szerint azt a Renault Cliót, amelyben Abrinit és az egyik terroristát, Salah Abdeslamot látták, később a merényleteknél is használták - írja a BBC.

Forrás: www.bbc.co.uk

Forrás: www.bbc.co.uk

A rendőrség szerint, aki látja az autót vagy Mohamed Abrinit, ne próbálja meg elfogni, mert a férfi rendkívül veszélyes.

Francois Molins francia ügyész a nyomozással kapcsolatban kiadott legfrissebb közleményében azt írta, hogy a november 13-i merényletek kitervelője Abdelhamid Abaud azt tervezte, hogy a párizsi La Défense üzleti negyed ellen is hasonló kaliberű merényletet hajtanak majd végre. Az ügyész szerint a támadást vagy november 18-ra vagy 19-re időzítették. Abaud azonban a saint-denis-i akcióban meghalt.

Közben már Németországban is keresik Salah Abdeslamot. A férfi elfogására rendőri akció is indult az ország északnyugati részén fekvő Minden-Lübbecke járásban. A helyi rendőrség szerint bejelentés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy Salah Abdeslam ott van. Az akcióban összesen kilenc embert, hat felnőttet és három gyereket ellenőriztek egy lakóházban és egy autóban. Nem találtak arra utaló jeleket, hogy a terrorista tényleg ott van, de a vizsgálatok még nem értek véget. A rendőrök egy Rahden-Varl nevű településen kezdték keresni Salah Abdeslamot és egy szupermarket parkolójában őrizetbe vettek egy férfit, de őt később elengedték.

Salah Abdeslam a gyanú szerint még a november 13-án végrehajtott párizsi támadások éjszakáján jutott át Belgiumba, bombamellényét korábban egy kukába dobhatta, erről itt írtunk korábban.

Top 0