• Külföld

Párizsi terror: menekülnek a terroristák, maradt a terrorveszély

Két hete történt a 130 halálos áldozattal járó párizsi merényletsorozat. A támadások óta folyamatos a terrorriadó Európa több országában. Egy héttel később Maliban is egy véres merényletet követtek el szélsőségesek, a belga fővárosban, Brüsszelben a legmagasabb fokú volt a készültség napokig,  a párizsi terroristák közül egy viszont még mindig bujkál, ahogy a merénylők egyik segítője is.

Legalább kilencen voltak azok, akik a gyakorlatban is merényletet követtek el a párizsi terrortámadások éjszakáján, már mind halottak. Eddig két emberről nem lehet semmit tudni a kilencből. A tizedik terrorista, Salah Abdeslam, aki végül nem robbantotta fel magát, mert lehet, hogy megijedt, még mindig bujkál. A gyanú szerint a XVIII. kerületben akart robbantani, de valami miatt meggondolta magát.

Alkoholt ivott, megtért, gyilkoltA Párizzsal határos Montrouge-ban a támadások után 10 nappal egy robbanóövet találtaknem messze onnan, ahol a mobiltelefon cellainformációja alapján volt a szökésben lévő Abdeslam a támadások napján. A merényletsorozat kitervelője, Abdelhamid Abaaoud öt nappal később halt meg, amikor Saint Denis-ben razziáztak a rendőrök. Annyi golyót kapott, hogy bőrmintával kellett azonosítani. Akkor összesen három terroristát likvidáltak a kommandósok vele együtt, köztük egy nőt, akiről elterjedt, hogy az akció közben felrobbantotta magát, de később kiderült, hogy ez nem igaz. Francia-marokkói kettős állampolgár volt, Párizsban született, a Sky News azt írja, családja szerint korábban nem volt vallásos, világi életet élt, alkoholt is rendszeresen ivott, és hat hónappal a támadások előtt radikalizálódott. Ide különböző titkosszolgálati módszerek, lehallgatások, megfigyelések és szemtanúk információi alapján jutottak el a hatóságok. A razzia során megölt harmadik terrorista személyazonossága egyelőre nem ismert.

Kattintson, ha nagy méretben is megnézné a Faktor grafikáját! Fotó: Europress / Andrej Isakovic -  HO / AFP

Kattintson, ha nagy méretben is megnézné a Faktor grafikáját! Fotó: Europress / Andrej Isakovic - HO / AFP

Abaaoud öccsét a múlt hónapban a marokkói hatóságok elfogták, azóta őrizetben van. Nem tudni, hogy miért, a helyi rendőrök nem árulták el, hogy mindehhez köze van-e bármilyen szinten a párizsi mészárlásnak. Az amerikai hatóságok szerint legalább négy támadó szerepelt az amerikai titkosszolgálat terrorelhárítási adatbázisában, és legalább egyikük rajta volt a repülési tiltólistán is.

Két támadónál szíriai útlevél volt, egyikük Ahmad Al Mohammad, a másik Mohammad al-Mahmod néven menekültként érkezett októberben Görögországba, ez az, ami biztos. Viszont lehet, hogy a két terrorista mások útlevelét és adataid használta, ezt még vizsgálják.

Belgiumban tervezhették ki a támadásokatA héten kiderült, hogy újabb gyanúsítottja van a támadásoknak, Mohamed Abrinit már a német rendőrük is keresik. Ő bérelt egy Cliót Abdeslamnak, és a belga rendőrség meggyőződése, hogyő maga készítette a robbanóöveket, amelyekkel a terroristák a merényletek után felrobbantották magukat.

A menekülő Salah Abdeslamról egyelőre azt sem tudni, hogy egyáltalán Franciaországban van-e még, Belgiumban bujkál-e vagy már továbbment máshová. A támadások után háromszor is megállították az autóját a rendőrök, de két társával továbbengedték őket, ugyanis akkor még nem volt körözési listán. Utoljára a belga határhoz közel igazoltatták őket, és mivel mindannyian Molenbeekből származnak, a helyi rendőröknél továbbra is ez a település van a nyomozás középpontjában. A 27 éves Mohammed Amri, és a 20-21 éves Hamza Attou volt vele, őket később elfogták. Egyikük ügyvédje szerint jóhiszeműen mentek Abdeslamért, amikor fuvart kért tőlük Párizsból.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

A nyomozók továbbra is vizsgálják, hogyan tudott Abdelhamid Abaaoud, a merényletek kitervelője észrevétlenül visszautazni Szíriából Franciaországba. A merényletek éjjelén az egyik metróállomásnál felvette egy térfigyelő-kamera, kevesebb, mint egy órával azután hogy két másik társával 10. kerületi éttermeknél és bároknál gyilkoltak meg embereket. A BBC összefoglalója szerint egy Seat mellett állt, amelyet a merénylet során használtak, és amit Brahim Abdeslam bérelt. Később Montreuilnál találták meg, Párizs mellett. A Bataclan klub támadói egy VW Polót használtak, Salah Abdeslam bérelte még Belgiumban és molenbeeki parkolójegyek voltak benne, ezek voltak az első nyomok, amely a városba vezette a nyomozókat. Emellett két további autót találtak a nyomozók, egyet, egy Renault Cliót a XVIII. kerületben, szintén belga papírjai voltak, és ez is Salah Abdeslamhoz volt köthető. Egy VW Golfot pedig Brüsszelben foglaltak le a nyomozók.

A tengerpartról vitték be a terroristák segítőjétKét olyan lakást találtak eddig, amelyeket a terroristák használhattak, az egyiket egy párizsi elővárosban, Bobignyban, itt kevés nyomot találtak, Salah Abdeslam alfortville-i hoteszobája viszont tele volt fecskendőkkel, amelyet bombakészítéshez és drogozáshoz használhattak. Jawad Bendaoud, aki állítólag szívességből adta kölcsön két terroristának a lakását, és azt mondja, nem tudta, hogy mit akarnak csinálni, még mindig őrizetben van.

A belga hatóságok hat feltételezett terrorista ellen emeltek vádat a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben eddig. Törökországban, a török riviérán is elfogtakegy marokkói származású belga férfit egy luxushotelben, a gyanú szerint segített a terroristáknak. Szíriába akart eljutni, két embert, aki ebben segített volna, szintén elfogtak. A német rendőrök egy 39 éves algériai férfi szerepét vizsgálják a párizsi eseményekkel kapcsolatban, egy menekülttáborban élt. Állítólag két szíriai napokkal a támadássorozat előtt arról beszélt, hogy erőszakos események történnek majd Párizsban. A férfi szobájában egy kézzel írt feliratot találtak: "Ali Baba 4, 13.11 Paris." Azt mondja, nem csinált semmi rosszat és ártatlan.

Németországban vettek fegyvereket a párizsi merénylők, a rendőrök elfogtak egy férfit, akinek a telefonján négy e-mail is azt bizonyítja, hogy fegyvereket adott el nekik. Két kínai AK 47-es, és két jugoszláv Zastava M70-es fegyverről van szó. A francia rendőrség szerint ezeket a fegyvereket használták Párizsban.

Top 0