• Kultúra
Faktor

Párizsban nem a Saul fia nyert

Philippe Faucon rendező Fatima című filmje kapta meg a legjobb filmnek járó César-díjat péntek este Párizsban. A Saul fia nem tudott nyerni a legjobb idegennyelvű film kategóriájában a francia filmes szakma díjkiosztóján.

A francia filmesek 4200 képviselője 22 kategóriában osztotta ki a César-díjakat az előző évben moziba került 642 film között. A 41. alkalommal megrendezett gálát - amelyre 2500 vendég volt hivatalos - a terrorkészültség miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett rendezték meg a párizsi Chatelet színházban.

A legjobb filmnek választott Fatima egy, a két lányát egyedül nevelő, takarítónőként dolgozó észak-afrikai bevándorlóról szól. A film a cannes-i fesztiválon debütált, majd októberben került a francia mozikba. Eddig mintegy 300 ezren látták már Franciaországban.      A legjobb külföldi film César-díját Alejandro González Inárritu tavaly Oscart nyert alkotása, a Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje kapta meg a francia filmszakmától. A Birdman azért most versenyzett Franciaországban, mert csak tavaly mutatták be a francia mozik. Ebben a kategóriában jelölték Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámáját is, amelyre a novemberi bemutató óta 220 ezer jegyet adtak el a francia mozikban.

A Mustang című film, amely a vasárnapi Oscar-gálán a Saul fia legnagyobb riválisának számít, kilenc jelölésből négyet váltott César-díjra. A török nyelven forgatott, koprodukcióban készült film teljes egészében Törökországban játszódik. Öt, árva lánytestvér történetét meséli el, akiket konzervatív gyámjaik erkölcstelennek tartott életmódjuk miatt elzárnak a külvilágtól, és egymás után kényszerítik őket házasságra. A 37 éves török-francia rendezőnő, Deniz Gamze Ergüven alkotása megkapta a legjobb első filmnek, a legjobb filmzenének (Warren Ellis), vágónak (Mathilde Van De Moortel) és a legjobb eredeti forgatókönyvnek (Deniz Gamze Ergüven és Alice Winocour) járó szobrot. A legjobb rendező díját Arnaud Desplechin kapta a Fiatal éveim című filmjéért. A legjobb férfi főszereplő az 56 éves Vincent Lindon lett, aki egy munkanélküli családapát játszik Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című, dokumentarista stílusú filmjében. A legjobb női főszereplő César-díját az 59 éves Catherine Frot vehette át Xavier Giannoli Marguerite - A tökéletlen hang című filmjéért. A franciák egyik kedvenc színésznője 19 év után kapta meg ismét a díjat. A tökéletlen hang további három kategóriában is győztes lett: Francois Musy és Gabriel Hafner kapta a legjobb hangmérnöki munkának, Pierre-Jean Larroque a legjobb jelmeztervezőnek és Martin Kurel a legjobb díszlettervezőnek járó szobrot.

Tiszteletbeli César-díjjal tüntetették ki Michael Douglast, aki franciául mondott köszönetet a francia filmes szakmának. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznek - aki 1998 után másodszor érdemelte ki az elismerést - a szintén Oscar-díjas Claude Lelouch francia filmrendező, az est elnöke adta át a szobrot, írja az MTI.

Top 0