• Külföld
Faktor

Eltűnnek a régi autók Párizs utcáiról

Újabb fejezetéhez ért a légszennyezéssel vívott "háború" Franciaországban: kitiltják a régi autókat Párizs utcáiról. A környezetvédők abban reménykednek, hogy más európai városok is követik a francia példát.

Fotó: Europress / Daniel Karmann / DPA - AFP

Fotó: Europress / Daniel Karmann / DPA - AFP

A légszennyezettség, amelyről nagymértékben a közlekedési eszközök kipufogógáza is gondoskodik, évente 48 ezer embert öl meg Franciaországban, 400 ezret Európában, világszerte pedig közel 3,7 milliót – derült ki a francia közegészségügyi hivatal e havi jelentéséből.

Ennek köszönhetően jövő péntektől kezdve minden olyan autó, amelyet 1997. január 1-je előtt regisztráltak, hétfőtől péntekig reggel és este nyolc óra között nem közlekedhet Párizs utcáin – írja a Guardian.

Több autótulajdonos is tüntetni kezdett az új törvény hallatán: a Nemzetgyűlés és a Champs Elysees sugárút közelében parkolva tiltakoztak ellene. Szerintük a tiltás a szegény embereket szorítja hátrányos helyzetbe, és még az autójuk viszonteladási árát is csökkenti.

„Hetente 50 kilométert vezetek, nincs pénzem arra, hogy lecseréljem az autómat, úgyhogy továbbra is ezt fogom használni, ők meg majd minden héten megbüntetnek. És ha ez túl sokáig tart, bezárom a boltot, az alkalmazottaim elvesztik az állásukat. Ez a törvény szánalmas.”

- mondta Marc Martin. A férfi egy régi típusú Peugeot furgont vezet, amelyben képkereteket szállít a megrendelőknek.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo szerint a törvényt 2020-ra már minden, kilenc évnél idősebb belső égésű motoros autóra ki lehet terjeszteni.

A kezdeti türelmi időszak után a törvényt megsértő sofőrök 35 eurós bírságot kapnak – ez az összeg az év végéig nőni fog. Számítások szerint közel félmillió párizsi vagy környéki autótulajdonost érint a tiltás.

Norvégiában azt tervezik, hogy 2025-re betiltják a benzinnel vagy gázolajjal működő autókat, valamint több európai város is olyan lehetőségeket tesztel, amellyel ideiglenesen vagy más feltételek alapján csökkenteni lehet a belvárosokban az autóforgalmat, csökkentve ezzel a légszennyezés mértékét.

Kommentek:

Top 0