• Külföld
Faktor

Forradalom a nyomozásban: a parfüm elárulja a bűnöst

Az elkövetők által hátrahagyott parfümnyomok is segíthetik a nyomozók munkáját a bűncselekmények felgöngyölítésekor. Az illatot ugyanis tovább lehet adni.

A szakemberek szerint egy illatkompozíció egyes alkotóelemei képesek "áttevődni" az egyik ember ruhájáról a másikéra, még akkor is, ha csak rövid ideig tart az érintkezés. Az illatok elemzése hasznos módszer lehet olyan esetekben, amikor szoros fizikai kontaktus volt az elkövető és az áldozat között, például szexuális zaklatás esetén - írja az MTI.

Azért gondoltuk, hogy jelentős potenciál rejlik a parfümökben, mert nagyon sok ember használja őket. A nők nagyjából 90, a férfiak 60 százaléka rendszeresen illatosítja magát

- mondta a kutatást vezető Simona Gherghel, a University College London munkatársa.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Szexuális bűncselekmények esetén lehet igen hasznos a felfedezés.

  Szexuális bűncselekmények esetén lehet igen hasznos a felfedezés.

  A szakértő szerint a törvényszéki vizsgálatok során rengeteget foglalkoznak az elkövetők által hátrahagyott rostszálmintákkal vagy lőpormaradványokkal, de mostanáig nem vizsgálták a parfümnyomokat, pedig sokat segítene.

  A kutatók egy bizonyos férfiparfümmel kísérletezve arra jutottak, hogy néhány alkotóelem könnyedén áttevődött egyik pamutanyagról a másikra. Ha csak egy percig ért a két anyag egymáshoz, a 44 kémiai alkotóelemből 15-öt, ha pedig tíz percig érintkeztek 18-at tudtak azonosítani a második textilen.

  Hat órával a parfüm használatát követően 12 komponens került át a második textíliára és hét nappal később ezek közül még hatot lehetett azonosítani - a Science and Justice című folyóiratban közölt tanulmány szerint.

  Persze továbbra is szükség lesz a többi vizsgálatra.

  Persze továbbra is szükség lesz a többi vizsgálatra.

  Kimutattuk először is, hogy a parfüm áttevődik, másodszor, hogy azt is meg tudjuk mondani, hogy ez mikor történt meg

  - mondta Ruth Morgan, az UCL törvényszéki tudományokkal foglalkozó központjának igazgatója.

  A kutatók hozzátették, hogy az ilyen bizonyítékot rendkívül gyorsan be kell gyűjteni, és nem valószínű, hogy a hátrahagyott illatanyagok önmagukban segíthetnek megoldani egy bűncselekményt. Morgan szerint azonban DNS-mintákkal vagy ujjlenyomatokkal kiegészítve nagyon hasznos nyomravezetők lehetnek.

  A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak felmérésére, hogy a parfümök összetevői miként működnek jóval realisztikusabb körülmények között.

  Kommentek:

  Top 16