• Külföld
Faktor

Parányi csikóhalra bukkantak, mindössze akkora, mint egy rizsszem

Nagyon nehéz őket szabad szemmel észrevenni.

Hivatalosan is felvettek az állatok listájára egy nemrégiben Japán dél-keleti partjainál felfedezett törpe csikóhal fajt, amelynek példányai nem nőnek nagyobbra egy rizsszem méreténél.

Az apró állatok átlagosan 14-16 milliméteresek. A csikóhal apró mérete évszázadokon át segített az állatoknak elkerülni az emberrel és a ragadozókkal való találkozást. A Hippocampus japapigu fajtársaival ellentétben sokkal inkább a sekély vizeket kedveli, mint a mélységet, ráadásul színezetük is álcázza őket, mert könnyen összekeverhetők egy hínárral vagy egy algával.

Ezek a csikóhalak nagyon aktívak - írja a 24.hu. Szeretnek a másik farkába kapaszkodva egymás körül úszkálni. Aztán hirtelen elrohannak, majd rövidesen visszatérnek párjukhoz.

A csikóhalak populációját az élőhelyük csökkenése mellett fenyegeti, hogy akváriumokba előszeretettel veszik őket és komoly jelentőségük van a kínai orvoslásban. Becslések szerint évente 20 millió csikóhalat vadásznak le a kínaiak gyógyászati célból. Szerencsére a Hippocampus japapigu annyira apró, hogy egy darabig kutathatnak majd utánuk.

Kommentek:

Top 0