• Belföld
Faktor

Duplájába kerül a paradicsom, megfizethetetlenek a zöldségek

A dél-európai import paradicsom folyamatosan drágul, szinte követhetetlen ütemben növekszik az ára. Mindezért a szélsőségesen hideg tél felel.

Az importból származó zöldségek alaposan megdrágultak az utóbbi hetekben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) pia­ci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom majdnem a kétszeresébe kerül, mint tavaly.

Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban 374 forintért kínálták ugyanezt a kereskedők.

Az importból származó zöldségek egyre drágábbak.

Az importból származó zöldségek egyre drágábbak.

A koktélparadicsom is sokat drágult. A tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikáért is többet kell fizetni, a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek mindössze egy év alatt.

A legnagyobb mértékben a cukkini drágult. Az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosába kerül a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A padlizsán esetében is hasonló a helyzet, míg egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, ma nem kevesebb, mint 1545 forintért kínálják a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is sokkolóan drágább lett.

Egy darabig még nem lesz jobb a helyzet.

Egy darabig még nem lesz jobb a helyzet.

A hihetetlen áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, a fagyos időjárás az olasz, a spanyol és a marokkói termelők dolgát is megnehezítette. A mediterrán országok gazdáit felkészületlenül érte a rideg tél, a növényeik jó része megfagyott. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a lapnak elmondta, hogy a hideg időjárás a hazai paprikatermesztésre is negatív hatással volt, a hazai zöldség kilójáért 150 forinttal fizetnek többet a gazdálkodóknak.

A szakember szerint még egy-két hónapig számítanunk kell arra, hogy minden ilyen drága lesz, a helyzet március környékén normalizálódhat. Addig viszont további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségfélék esetében.

Készlet­hiányra viszont nem kell számítani, az áremelkedés ugyanis valószínűleg visszafogja a keresletet, így a betárolt és az importból érkező kisebb mennyiség is fedezni tudja a fogyasztást - írja a Magyar Idők.

Kommentek:

Top 0