• Politika
Faktor

Pár héten belül egyeztetnek az állatkínzásról szóló szabályozásról

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) néhány héten belül megkezdi az egyeztetést az állatvédelmi szervezetekkel az állatkínzással kapcsolatos szabályozásról - mondta a tárca parlamenti államtitkára az M1-nek.

Völner Pál azt mondta, hogy a legutóbbi szigorítás az állatkínzásért kiszabható büntetést is érintette. Alapesetben két év, minősített esetben három év börtön is adható. Az államtitkár szerint viszont az új szabályozásnál évekig tarthat, amíg azt sikerül átültetni a joggyakorlatba.

Az IM államtitkára szerint a témában az állatvédők illetékesek, ezért velük együtt szeretnék megtárgyalni, hogy a büntetések mértéke nem elegendő vagy csak a bírói joggyakorlatban nem érvényesült még a szigorítás, esetleg az állatvédelmi törvény szabályozásában van szükség pontosabb meghatározásokra.

Fotó: MTI - Bruzák Noémi

Fotó: MTI - Bruzák Noémi

Számtalan terület van, amit meg kell vitatni, de mindehhez "higgadt párbeszédre van szükség" - mondta Völner. Azt is mondta: mostanáig 122 állatvédelemmel foglalkozó szervezetet mértek fel. Az államtitkár szerint néhány hétig vagy hónapig tarthatnak az egyeztetések. Azután pedig, ha szükséges, akár az idén elkészülhet a szabályozás módosítása. A megelőzésre is nagy hangsúlyt akarnak fektetni: a nevelés és oktatás erősítését szükségesnek tartja az iskolákban és civil szervezetek útján egyaránt.

Völner korábban arról is beszélt, hogy évente 10 állatkínzót ítélnek börtönre. Erről itt írtunk.

Top 0