• Külföld

Magyarok Brüsszelben: "Pánik nincs, csak méreg"

Robbantások rázták meg ma Brüsszelt: előbb két bomba robbant a Zaventem nemzetközi reptéren, majd nem sokkal később a több Európai Uniós intézményhez közel eső Maelbeek metróállomáson is bomba robbant. Úgy tűnik, volt még több bomba, de ezek nem robbantak fel.

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Kiürült a Maelbeek metróállomás környéke, a rendőrök a Schumann teret is kiürítették Brüsszelben. A teljes belvárost lezárták a hatóságok, nem jár a metró és a központban a tömegközlekedést is leállították. A három felrobbantott és a több hatástalanított robbanószerkezet miatt Belgiumban 4-es szintre emelték a terrorkészültséget.

„Még mindig sok szirénázást hallani, de az autók, legalább is itt, közlekednek.” – mondta a Faktornak Perlaky-Tóth Krisztina, aki jelenleg a Maelbeek-től két megállóra lévő munkahelyén van. „A Maelbeek közelében lakom, szóval most örülök, hogy itt vagyok, és nem otthon. Itt a munkahelyen elég feszült mindenki. Próbálunk kapcsolatba lépni mindenkivel, rokonokkal, barátokkal… Feszült a hangulat, az biztos.”

A hatóságok felszólították az embereket, hogy ha nem muszáj, ne menjenek az utcára. Krisztina főnöke pedig mindenkit megkért, hogy ne hagyják el az irodát, és akik még nem mentek be dolgozni, azok ne is induljanak el.

Hasonló a helyzet az Európai Unió intézményeiben is. Egy névtelenséget kérő nyilatkozó még azelőtt kapott tájékoztatást, mielőtt elindult volna az Európai Tanács ülésére. Minden közösségi intézményben törölték az üléseket, az épületekben tartózkodók nem mehetnek ki. Ő a belvárostól távolabb lakik, és mikor az értesítés után visszafordult a buszmegállóból, a környéken még semmi jele nem volt a robbantásoknak. A közelben egy irodaházat katonák őriztek, de akkor még ők is nagyon nyugodtak voltak – valószínűleg akkor még nem értesültek a támadásról.

Az egyetemeket is lezárták. A Vrije Universiteit Brussel Etterbeek campusát is megfenyegették, ezért a hatóságok most evakuálják az épületben tartózkodókat. „Pánik nincs, csak méreg” – mondta Dr. Kovács Tamás, aki szintén a campuson tartózkodott.

A robbantásoknak két magyar sérültje is van , két kormányalkalmazott– halálos áldozatról még nem érkezett információ. Budapesten rendőröket vezényeltek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, illetve a bevezető utak mellé, és a rendőrség tájékoztatása szerint a metróállomásokat is jobban ellenőrzik. Magyarország terrorkészültségét is megemelték 2-es szintűre.

Top 0