• Külföld
Faktor

A pandák leigázták a gorillákat - legalábbis egy szempontból

A keleti gorilla, a világ legnagyobb emberszabásúja súlyosan veszélyeztetett fajként került fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára. Az óriáspanda viszont hosszú idő után többé nem tartozik ebbe a kategóriába.

A nemzetközi szervezet vasárnap, a Hawaiin megrendezett kongresszusán adta ki a jelentést, amely szerint az orvvadászat a keleti gorillákat a kihalás szélére sodorta, ezért a faj felkerült a vörös listán szereplő 80 ezer állatfaj közé, amelyek közül nagyjából 24 ezer fennmaradása van súlyos veszélyben.

A panda most már "csak" sebezhető.

A panda most már "csak" sebezhető.

Az IUCN becslései szerint ötezer keleti gorilla él ma vadon. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

A nagy majomfajok – a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneói orangután, a szumátrai orangután, a csimpánz és a bonobo – közül csak az utóbbi kettő, a csimpánz és a bonobo nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett fajok közé, de ők is veszélyeztetettek.

A keleti gorillák legnagyobb része Kongóban él, és populációjuk védelmezése nagyon nehéz lesz, mert a térség helyzete politikailag bizonytalan. Amíg ez így marad, addig nincs más lehetőség, mint a helyi vadvédelem anyagi támogatása – mondta el Russell Mittermeier főemlőskutató, az IUCN főemlősökkel foglalkozó csoportjának vezetője.

A keleti gorillák nehéz helyzetben vannak.

A keleti gorillák nehéz helyzetben vannak.

A Honoluluban zajló egyhetes konferencián több mint 180 ország kilencezer küldöttje vesz részt, de több ország államfői is ott voltak – írja az MTI.

A szervezet jelentése szerint a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően az óriáspanda kikerülhetett a súlyosan veszélyeztetett státuszból, mostantól a "sebezhető" fajok közé sorolják a veszélyeztetett fajok körében.

A védelemre szoruló állatok közül ötven évig az óriáspanda volt a legkedveltebb. Az állat- és természetvédelem iránt elkötelezettek számára izgalmas újdonság, hogy a panda most egy lépéssel távolabb került a kihalástól

- fogalmazott Marco Lambertini, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnök-igazgatója.

A statisztikai adatok szerint az óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ez pedig megint veszélybe sodorja őket. A jelentés megállapította, hogy Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti az invazív fajok, patkányok, galambok és nem őshonos növények elterjedése miatt. Afrikában pedig 2002 óta negyedével csökkent az alföldi, vagyis Burchell-zebra populációja.

Kommentek:

Top 0