• Külföld
Faktor

Páncélozott járművek és katonák lepték el Rómát

Ferenc pápa a brüsszeli robbantások ellenére sem módosít húsvéti programján, sőt, golyóálló mellényt sem fog viselni. Közben az ország, de főleg Róma teljes páncélban készül egy esetleges terrortámadás ellen.

Matteo Renzi miniszterelnök azt mondta, hogy Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, mégis minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek a brüsszeli robbantások után. Megerősítették a repülőterek, pályaudvarok és metróállomások védelmét, ahol az eddiginél is több fegyveres katonát és rendőrt látni már. Az MTI úgy tudja, az olasz fegyveres erők és a csendőrség páncélos járművei készenlétben sorakoznak a Colosseum körüli utcákban.

A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján is ellenőrzik a hívőket és turistákat, akik a térre is csak fémdetektoros ellenőrzés után tudnak bejutni. A fémdetektorok a Szent Péter teret övező oszlopcsarnokban állnak.

Fotó: AFP Alberto Pizzoli

Fotó: AFP Alberto Pizzoli

Olasz sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőrizzék. A római Leonardo Da Vinci repülőtéren pedig azt tervezik, hogy az utasokat és poggyászaikat már a repülőtérre történő belépés előtt ellenőrzik a légikikötőn kívüli biztonsági kapunál.

Az olasz belügyminisztérium állítólag kizárta, hogy az ország területén terrorcsoportok készülnének merényletre, inkább magányos támadók akcióira számítanak.

A Vatikán közlése szerint Ferenc pápa egyetlen egy húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. A pápa egyébként szokása szerint golyóálló mellényt sem visel majd a nyilvános rendezvényeken.

Top 0