• Politika
Faktor

Palkovics: következő tanévtől más szerkezetben működhet a Klik

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, a következő tanévtől más szerkezetben, átalakított formában működhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).

Az oktatási államtitkár azt mondta, a Klik centralizált működése nem igazán szerencsés, a 198 tankerület nem funkcionál jól. A tervezett decentralizáció lehetséges irányaként említette, hogy az ország térszerkezetéhez vagy a régiókhoz igazodnának, és lehet, hogy az iskolák száma alapján központokat szerveznek.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A köznevelési kerekasztalról azt mondta, a szeptember 1-ig megoldandó feladatok között van a Klik működésének átalakítása, a fenntartás rendezése és a hatáskörök újraszabályozása is, azaz, hogy melyeket kell az iskolaigazgatóknak visszaadni. A törvényi és rendeleti változtatásokról legkésőbb áprilisig dönteni kell.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A 2017. január 1-től megoldandó feladatok között van az előmeneteli rendszer felülvizsgálata, az adminisztráció csökkentése, az Oktatási Hivatal átalakítása, a nem oktatói dolgozók jövedelmi rendszerének áttekintése. Ide tartozik a pedagógusképzés tartalmai fejlesztése, a továbbképzési rendszer átalakítása, a kerettanterv, a nemzeti alaptanterv kérdése, a diákok terhelésének csökkentése.

    A harmadik csoportban, a 2017-ben megoldandó feladatok között van a digitális kompetencia, a kilenc évfolyamos iskola kérdései, és a módszertani témák - írja az MTI.

    A kerekasztal februárban és márciusban kéthetente, azt követően júniusig havonta ülésezik majd. Júniusban zárják az első félévet és szeptembertől decemberig havonta lesznek ülések. A kerekasztal meghívotti köre az óvodapedagógusokkal bővülhet.

    Palkovics László azt mondta, a 198 tankerületből 4538 vélemény érkezett. A Klikkel kapcsolatban a nem megfelelő felépítésre hívták fel a figyelmet, valamint a konzultáció hiányára, az adatszolgáltatási terhekre, a fenntartás és a működtetés különválására, és a külön oktatási tárca szükségességére.

    Top 16