• Külföld
Faktor

"Próbáltam sírni, de nem ment" - társa meghalt, hat napig a hegyen rekedt egy hegymászó

Az orosz férfi nem adta fel, pedig esténként hallucinált.

Kész csoda, hogy egyáltalán él még az az orosz hegymászó, akit hat nap után, kedden mentettek ki a Karakorum pakisztáni, Latok I nevű csúcsáról, miután a múlt héten ereszkedés közben társa leesett a hegyről, így felszerelés nélkül 6300 méteren rekedt – írja a BBC.

Alexander Gyukov társával, Szergej Glazunovval akarta megmászni a Latok I-et, de a rossz időjárás miatt nem jutottak el a csúcsra, inkább visszafordultak, ereszkedés közben azonban Glazunov hirtelen eltűnt.

Próbáltam sírni, de egyszerűen nem ment.

– mondta Gyukov, aki nemcsak barátja halála miatt aggódhatott, hanem azért is, mert így gyakorlatilag minden felszerelése odalett, mindössze két kötél és a nyomkövetője maradt meg, utóbbi ráadásul a lemerülés szélén állt.

Egy vészjelzést még ki tudott küldeni vele a hegymászó, és választ is kapott. Megígérték, hogy felmennek érte, de az időjárás egyre rosszabb lett, napokon keresztül egymást követték a lavinák, így teljesen esélytelen volt elérni őt.

A férfi nem tört össze, beásta magát a hóba, és bár látni nem látott semmit, az őt kimenteni próbáló mentőhelikoptereket így is hallotta.

Éjszakánként azt hallucináltam, hogy otthon vagyok, biztonságban.

– mondta a férfi, aki állítása szerint végig csak arra tudott gondolni, hogy ahogy hazaér, feleségül veszi párját, akivel már 18 éve együtt van.

Az idő végül kedden, hat nap után tisztult ki, így végre le tudták hozni Gyukovot a hegyről, csodával határos módon pedig azon felül, hogy legyengült, komoly sérüléseket nem szenvedett. Megmentése után azt mondta, barátja elvesztését bánja a legjobban, de nem tudja, hogy kit kéne hibáztatnia ezért, mint mondta:

Valaki biztosan hibázott. Nem tudom ki, talán ő, talán Isten.
Kommentek:

Top 0