• Kultúra
Faktor

Pajtaszínház: az egymásra figyelés nemzetépítő ereje

A magyar színjátszás hagyományosan erősíti a nemzeti összetartozás-tudatot. A Pajtaszínház program azért jött létre, hogy a helyi közösségek együttműködését segítse és ezzel erősítse, gazdagítsa a településeket.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatta azt a tavaly ősszel indult programot, aminek célja a vidéki amatőr színjátszás támogatása.

A képre kattintva galéria nyílik.

A képre kattintva galéria nyílik.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Hitünk szerint ez a színház az egész nemzet színháza. Egy egységes vérkeringés részei vagyunk, ez az egész pedig akkor jó, ha nem szakadunk el egymástól. Ezt az ügyet támogatja a Pajtaszínház kezdeményezés is.

- mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és egyben az MTT elnöke a szombati megnyitón. Arról is beszélt, hogy boldog lenne, ha ezentúl minden évben ezzel az eseménnyel ünnepelhetné a magyar kultúra napját.

Polyák Albert, az NMI főigazgatója azt mondta, hogy a színjátszásnak a magyar történelemben mindig közösség- és nemzetépítő ereje volt. Azért indították el a Pajtaszínház programot, hogy a kistelepüléseken élők egymásra odafigyelve, együttműködve gazdagodjanak és erősödjenek.

Mintha a profi színészek lennének.

Mintha a profi színészek lennének.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Polyák Albert arról is beszélt, hogy az NMI feladata segíteni az ország közművelődési állapotán, de nem tud minden településen ott lenni. Ezért indítanak olyan mintaprojekteket, amiket példaként állhatnak a többi település elé. Szedlacsek Emília, az Emmi kulturális főosztályvezetője azt mondta, hogy a program olyan közösségi mozgásokat indít el, amelyeknek gazdasági eredménye is lehet.

A szemlén hat megye 24 településének amatőr színjátszó csoportja lépett fel. Ezek félmillió forintos támogatást és mentori segítséget kaptak az előadáshoz – írta az MTI. A mentorok tapasztalt színészek és rendezők voltak. A produkciók között volt, iskola- és kortárs dráma, de zenés játék is. A rendezvény fővédnöke Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész volt.

A nézőknek is tetszett.

A nézőknek is tetszett.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Top 16