• Tech
Faktor

Bármikor meghackelhetik a pacemakereket, rengeteg sérülékeny pont van bennük

Négy gyártó beültethető szívritmus-szabályzóit, hordozható és otthoni mérőműszereit vizsgálta meg a WhiteScope biztonságkutató cég. A pacemakerek kódjában több mint 8000 sérülékenységet találtak, ez pedig aggodalomra ad okot.

Különböző gyengeségekre mutattak rá a fájlok titkosításában, illetve a titkosítatlan betegadatok tárolásában. A fő problémát a külső gyártású komponensek és szoftverek jelentették, melyet az eredeti beszállítótól eltérő vállalatok szállítanak. Az ezekben található sérülékenységet ugyanis nem hozza helyre a beszállító.

Rengeteg a sérülékenység a pacemakerekben.

Rengeteg a sérülékenység a pacemakerekben.

Az implantátumok eltávolítható adattárolóinak fájlrendszeréhez is könnyen hozzáférhetnek a hackerek, állítja a WhiteScope. Így komoly kihívást jelent a pacemakerek biztonságának szavatolása.

Főleg annak fényében, hogy a május 12-én indult WannaCry zsarolóvírusos támadáshullámban amerikai kórházak orvosi műszereit is megfertőzték, ahogy a brit egészségügyi rendszert is meghackelték – az NHS volt a globális akció első célpontja.

2013-ban az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) hívta fel a figyelmet az internetre csatlakoztatható orvosi műszerekben található biztonsági résekre. Egy évvel korábban pedig az azóta elhunyt, új-zélandi hacker, Barnaby Jack mutatta be, hogyan lehet meghackelni egy pacemakert és halálos áramütést okozni a felhasználónak.

Kommentek:

Top 0