• Tudomány
Kandó Eszter

Óvodáskorú gyerekek súlyát a fény is befolyásolja

A fénykitettség és a súly összefüggéseit vizsgálta egy ausztrál kutatócsoport. Meglepő eredményt kaptak: az elhízott gyerekeket több fény éri.

A fény mennyisére, legyen az mesterséges vagy természetes, meghatározó szerepet játszik az ember bioritmusában. Egy ausztrál kutatócsoport, Cassandra Pattinson és kollégái 3 és 5 év közötti gyerekeket vizsgáltak ezzel összefüggésben. Megmérték a gyerekek alvásidejét, hogy mennyit mozognak, és a két héten keresztül azt is figyelték, hogy a fény mikor és mennyi ideig éri őket. További adat volt még a testtömeg-indexük (BMI), ezt a súly és magassági adatokból számolják: a kilogrammban mért testsúly és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Az adatokat egy év múlva újra felvették – olvasható a PLOS ONE tudományos folyóiratban.

Az ausztrál OUT Egészségügyi és Orvosbiológiai Innovációs Intézet és Gyermekgyógyászati Kutatóközpont munkatársai az első méréskor azt találták, hogy a nap első felében „kapott”, közepes intenzitású fény kapcsolatban van magasabb a BMI számmal. Míg azok a gyerekek, akiket a fény nagyobb dózisban, de a délutáni órákban ért (akár szabadban, akár beltérben) vékonyabbak. De összességében a fénynek jobban kitett gyerekeknek a súlya, az egy évvel később elvégzett, ellenőrző mérésen nagyobb lett – számolt be az eredményekről Pattinson.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A tanulmány azért áttörő jelentőségű, mert ma a világon körülbelül 42 millió gyerek túlsúlyos vagy elhízott. A mai gyerekeket a mesterséges fények (tablet, mobiltelefon, éjszakai világítás, tévé) megnövekedett forrásai miatt sokkal több fény is veszi körül. A fényhatás mennyiségének növekedése pedig párhuzamosan alakult az elhízottak számának növekedésével.

  A kutatás vezetője azt is elmondta: már régóta ismert, hogy a mesterséges és a természetes fény intenzitása, időtartalma és az, hogy éppen melyik napszak van, hatással van az emlősökre. A emberi szervezet belső biológiai órának (cirkadián ritmus) működését is nagyrészt a fény határozza meg: befolyásolja az alvási szokásokat, a súlygyarapodást, a hormonális változásokat és a hangulatot is.

  Most úgy tűnik, hogy az elhízás eddig számba vett tényezői közé, úgy, mint kalóriabevitel, testmozgás, alváshiány vagy változó alvási időpontok, most már a fény is bekerül.

  A testsúlyproblémák közül a túlsúly, elhízás önmagában is betegségnek számít, de jelentős mértékben hozzájárul számos más betegség (mint például a szívkoszorúér-betegségek, az ischaemiás stroke, a cukorbetegség, daganatos megbetegedések) kialakulásához is - állapították meg.

  A KSH 2015-ös statisztikájából  az is kiderül, hogy a túlsúlyosak-elhízottak közé tartozik Magyarország felnőtt lakosságának több mint fele (54%), a középkorú férfiaknak pedig a 71%-a.  

  Top 16