• FaktorTV

"Óvatosnak kell lenni a nagyvárosokban"

„Valószínűleg meg kell erősíteni az ellenőrzéseket, több biztonsági kaput kell felállítani nagy tömeget vonzó rendezvényeknél, de akár a turisztikai látványosságoknál is nagyobb ellenőrzésekre lehet szükség” – ezt mondta Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat biztonsági tanácsadója, aki korábban a rendőrség különleges szolgálatánál dolgozott. Évekig tanulta a veszélyhelyzetek, támadások kivédését, és dolgozott terrorveszélyes helyeken is külföldön, ahol bármikor számítani lehetett támadásokra.

Horváth Sándor azt is mondta, hogy a terroristáknak éppen az a céljuk, hogy félelmet keltsenek. Az, hogy az emberek elveszítsék a biztonságérzetüket.

„Sok véleményt hallottam az elmúlt 1-2 napban arról, hogy biztonságban érezheti-e magát az ember, ha elmegy egy nagyobb rendezvényre, meccsre, koncertre, sporteseményre. Sokan azt mondták: nem mernek elmenni már ilyen eseményre. Én azt tanácsolom, hogy mindenki nézze meg, járjon utána, hogy mekkora biztonsági kockázatú az esemény, amelyre menne” – mondta Horváth Sándor. Szerinte valóban óvatosnak kell lenni, főleg a nagyobb európai városokban, vagy fővárosokban.

Ha valaki úgy dönt, hogy elmegy egy ilyen rendezvényre, mérje fel, hogy hol vannak a vészkijáratok, a biztonsági kamerák, nézze meg, hogy milyenek a biztonsági intézkedések, sőt, hogy milyenek a biztonsági őrök. Az is fontos, hogy van-e térerő. Lehetőleg ne a tömeg közepén álljunk, hanem inkább a szélén, valamelyik vészkijárathoz közel, vagy bármilyen objektum mellett, ami mögé esetleg el tudunk bújni.

Azt is mondta, hogy az emberek, akik még soha nem voltak ilyen szituációban, ritkán ismerik fel azonnal, hogy éppen mi történik. Ha valami durran a közelben, az embernek az első gondolata az, hogy petárda vagy tűzijáték robbant. Másodpercek telnek el, mire felismerik az emberek, ha támadás történt. A támadók pedig pont ezt az időt használják ki a gyilkolásra.

Top 0