• Kultúra

Ötvenedszer jelölték Oscar-díjra a Star Wars zeneszerzőjét

Idén ötvenedszer jelölték Oscar-díjra John Williams amerikai zeneszerzőt. A 83 éves zeneszerzőt ezúttal Az ébredő Erő című film zenéjéért jelölték a díjra.

John Williams eddig már ötször nyerte meg a díjat. Az amerikai filmakadémia csütörtökön jelentette be az Oscarra jelöltek listáját, amelyek között a magyar Saul fia is szerepel, a legtöbb jelölést pedig A visszatérő című film kapta.

John Williams közleményében azt írta, hogy: "Nagyon megtisztelő, hálás vagyok az akadémiának az elismerésért." Hozzátette, hogy kiváltság és nagy öröm volt újra a Csillagok háborúján dolgozni, és együtt dolgozni J.J Abrams rendezővel. A legújabb Star Wars epizódot öt, jórészt technikai kategóriában jelölték Oscar-díjra.

John Williams a legnagyobb kortárs zeneszerzők közé tartozik. Ő írta a Cápa, a Csillagok háborúja filmek, az Indiana Jones részek, az E.T. – A földönkívüli, a Schindler listája, a Jurassic Park, a Hét év Tibetben vagy a Harry Potter-filmek zenéjét is.

Több mint száz filmhez írt hatvan év alatt zenét, George Lucas és Steven Spielberg szinte összes filmjének zenéje az ő nevéhez fűződik. Filmzenéiért eddig öt Oscar-díjat, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díjat is nyert.

Rajta kívül csak Walt Disney-t jelölték többször Oscarra. Disney 59 jelölésből 32-t nyert.

Forrás: Europress - Getty Images/Ethan Miller

Forrás: Europress - Getty Images/Ethan Miller

John Williams idén Thomas Newmannal, a Kémek hídja zeneszerzőjével, a Carol zenéjét író Carter Burwell-lel, az Aljas nyolcas zenéjét író Ennio Morriconéval és a Sicario - A bérgyilkos című film zeneszerzőjével, Jóhann Jóhannssonnal versenyzik.

A 87 éves Ennio Morricone több évtized után most írt újra zenét egy westernhez, neki az idei az első Oscar-díja lehet. Morriconét már hatszor jelölték, 2007-ben pedig életműdíjat is kapott. Thomas Newmant is többször, már 13-szor jelölték a díjra, de még egyszer sem nyert.

Az Oscar-díjakat február 28-án fogják 88. alkalommal átadni a hollywoodi Dolby Színházban – írja az MTI.

Top 0