• Külföld

Otthonában lőtték fejbe a környezetvédő tanárnőt

Meggyilkoltak Hondurasban egy környezetvédő aktivistát. A férfi az őslakosok életterét veszélyeztető vízerőművek és bányák ellen tiltakozott. Megölése miatt több százan vonultak az utcára.

A tanár végzettségű, 43 éves Berta Cacerest két férfi lőtte fejbe a fővárostól, Tegucigalpától 180 kilométerre fekvő La Esperanza-i otthonában - mondta Julian Pacheco hondurasi belügyminiszter, aki elítélte a bűncselekményt.

A támadásban még egy ember megsebesült. A hondurasi kormány szerint a rendőrség egy gyanúsítottat őrizetbe vett, és két szemtanút kihallgat. Caceres, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, tavaly megkapta a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat mert, egy 50 millió dollár értékű gát felépítését akarta megakadályozni. A gát több száz indián lakhelyét veszélyeztette. A gátépítést a tiltakozások miatt egy időre felfüggesztették. Meggyilkolása után a Nemzeti Autonóm Egyetem több száz diákja torlaszolta el az intézmény környéki utcákat, ablakokat törtek be és kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket. A tömeg feloszlatására a hatóságok könnygázt vetettek be.  A Global Witness nevű londoni civilszervezet összesítése szerint Hondurasban 101 környezetvédő aktivistát öltek meg 2010 és 2014 között. A közép-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16