• Krimi
Faktor

Újabb trükkel próbálkoznak a csalók: hitelesnek látszó levelet küldenek az OTP nevében

A csalók egyre profibb módszerekkel dolgoznak.

Cselekvésre ösztönző „banki” emailt kapott a 24.hu olvasója szerdán, majd csütörtökön is.

Az OTP nevében egy ismeretlen email címről azt írták neki: „Új biztonsági frissítésre van szükség, amely megköveteli, hogy frissítse az internetes bankrendszerét, hogy elkerülje fiókjának blokkolását vagy feltörését.” Ezután egy hitelesnek tűnő linket is beszúrtak a levélbe.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Első ránézésre majdnem el is hitte, hogy az OTP írt neki, és mivel a bank ügyfele, megrémült. Aztán másodszorra olvasva furcsának találta a levelet, és miután megnézte a feladót, illetve a címzettet, már biztos volt benne, hogy nem a bank levelét látja. Jól gondolta.

Ilyen és hasonló, magyartalanul megfogalmazott levelekkel sűrűn próbálják megtéveszteni adathalászok például a bankok – többek között az OTP – ügyfeleit. De mi a teendő ilyenkor?

Az OTP erre a célra kialakított felületén rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben ilyen, vagy hasonló tartalmú és stílusú elektronikus levelet kapnak az ügyfelek:

  • semmiképpen se kattintsanak a benne található linkre,
  • töröljék az e-mailt postaládájukból, és
  • soha ne adják meg bizalmas banki adataikat.

A különböző, tipikusnak mondható leveleket időről-időre meg is jelentetik, így ez a levél is felkerült már az oldalukra.

Kommentek:

Top 0