• Külföld
Faktor

Öt terhes olasz nő halt meg karácsony és újév között

Meghalt öt olasz anya a terhessége alatt. Közülük négyen Észak-Olaszországban. Az esetek karácsony és újév között történtek.

Öt közvetlenül a szülés előtt álló nő halt meg pár nap alatt Észak-Olaszországban. A nők hét-kilenc hónapos terhesek voltak. Ez nagyon szokatlan, ezért rögtön riasztották a minisztériumot. Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter azonnal vizsgálóbizottságokat küldött az érintett kórházakba.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium négy észak-olasz kórházban folytat vizsgálatot. Korábban ebben a régióban a legalacsonyabb a terhesség alatti halálok száma a világon.

Beatrice Lorenzin olasz egészségügyi miniszter. Foto: Europress - Emmanuel Dunand/AFP

Beatrice Lorenzin olasz egészségügyi miniszter. Foto: Europress - Emmanuel Dunand/AFP

Legutóbb a 30 éves Giovanna Lazzari halt meg, szilveszter éjjel. A nőn sürgősségi császármetszést végeztek a bresciai kórházban. A kétgyermekes édesanya, aki a terhessége nyolcadik hónapjában járt, két napja nagyon lázas volt.

Giovanna küldött egy SMS-t az éjszaka közepén, hogy nagyon-nagy fájdalmai vannak és az orvosok egyáltalán nem foglalkoznak vele.

- mondta Roberto Coppini a nő férje. Később az orvosok is felhívták, hogy elmondják, a felesége elvesztette a gyereket, miután sürgősen meg kellett műteni, hogy kiemeljék a magzatot a hasából. A kórház szóvivője nem reagált arra az újságokban megjelent információra, hogy a nő belső vérzésben halt meg.

Két nappal korábban a 35 éves világjáró blogger, Marta Lazzarin halt meg a Bassano del Grappai kórház intenzív osztályán. Neki is láza és elviselhetetlen fájdalmai voltak – írta a Guardian.

A jelentés szerint ő már azelőtt elvesztette a babáját, hogy hét hónapos terhesen elfolyt a magzatvize. Ezután kapott szívrohamot. Lazzarini férje, Chris felesége blogján búcsúzott el a nőtől. Az olvasók is onnan tudták meg, hogy a nő meghalt.

Karácsony napján halt megNéhány nappal korábban a 39 éves Angela Nesta kapott szívrohamot egy torinói kórházban. Nem sokkal azután, hogy világra hozta a gyermekét. Egy nappal korábban, karácsony első napján Anna Massignan halt meg 34 évesen Veronában. Ő is császármetszés közben halt meg, mint az eddigi legutolsó áldozat.

Az egészségügyi miniszter először a torinói eset kivizsgálását rendelte el, még múlt hétfőn. Akkor terjesztette ki a vizsgálatokat a többi kórházra is, amikor megtudta, hogy mások is meghaltak. Azt is elrendelte, hogy a rendőrség, a kórházak és más hatóságok közvetlenül a minisztériumot is értesítsék arról, amit találnak.

Az ötödik eset Dél-Olaszországban, Foggiában történt. Ott egy eddig meg nem nevezett, 23 éves nő halt meg a saját otthonában, december 29-én. Azt még nem tudják az orvosok, hogy miért. A nőn császármetszést végeztek, miután meghalt, így a babáját sikerült megmentenie az orvosoknak.

Magyarországon tavaly 15 anya halt meg

Százezer élve születésre jutó terhességi  halálesetek száma.
Forrás: unfpa.org

Százezer élve születésre jutó terhességi halálesetek száma. Forrás: unfpa.org

Ezek az esetek sokkolták egész Olaszországot, ahol hagyományosan alacsony a terhesség alatti halál. Eddig évente négy ilyen eset jutott százezer élve születésre. Magyarországon tavaly 15 anya halt meg terhesség közben a WHO és a Világbank adatai szerint. Ez százezer élveszülésre jutó, 17 halálesetet jelent, ami több, mint négyszerese az olasz átlagnak.

Top 0