• Külföld
Faktor

Élőben közvetítette a repülőről a felszállást - erre számíthat a légi közlekedést veszélyeztető férfi

A gurulás és felszállás ideje alatt mobiltelefont csak repülő üzemmódban lehet használni.

Öt év börtönbüntetést is kaphat egy tajvani férfi, aki az interneten közvetítette járata gurulását és felszállását - írja az Airportal.

Az Airlive beszámolója szerint a férfi a Mandarin Air 365-ös, Tajpej Songshan és Penghu közötti járatán utazott, amelyet egy ATR 72-600-as teljesített és a gyanú szerint az interneten élőben közvetítette a gép gurulását és a felszállását is.

Illusztráció.

Illusztráció.

A videót – miután többen kérték, hogy állítsa le a streamet – a nézők közül páran feljelentették a légiközlekedési hatóságnál, amely alapján eljárást indítottak. Ennek során sikerült beazonosítani a felvételt készítő férfit, akit azzal vádolnak, hogy megszegte a mobiltelefonok használatára vonatkozó szabályokat, mivel a videót éppen az után kezdte el közvetíteni, hogy a légiutas-kísérők közölték: a szabályok értelmében gurulás és felszállás ideje alatt mobiltelefont csak repülő üzemmódban lehet használni.

A tajvani szabályok szerint repülőgépen csak abban az esetben lehet mobiltelefont aktív adattovábbítással használni, ha erre korábban a légügyi hatóságtól engedélyt kapott, vagy a kapitány erre vonatkozó utasítást adott ki. A hivatalos álláspont szerint ugyanis az élő közvetítés interferenciát okozhat a repülőgép fedélzeti rendszereivel és így súlyosan befolyásolhatja a repülés biztonságát.

A szabály megszegője akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy 4800 dollárig (1,3 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtható.

Kommentek:

Top 0