• Külföld
Faktor

Öt államban már takarítják a hóvihar pusztítását

New Yorkban sokat javult a helyzet, Washingtonban legkorábban hétfőtől indulnak újra a tömegközlekedési eszközök. A két nagyvárosban nappal egy-két fokkal nulla fok felett volt a hőmérséklet vasárnap nappal. Éjjel viszont erős fagy várható. New Yorkban szombat éjfélre 68 centiméteres hó borította a Central Parkot, míg Washingtonra 45,2 centiméter hó hullott. A legvastagabb, 106,7 centis hótakaró a nyugat-virginiai Glengarry települést borította be.

A keleti parti nagyvárosokban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és Washingtonban a főbb utakat már tisztítják. A családi házas negyedekben a bejárók és a házak előtti járdák tisztítása a lakók feladata, büntetnek, ha nem takarítanak. A Washington D.C.-ben és a környező államokban, Marylandben és Virginiában érvényes törvények szerint a lakóknak a vihar után huszonnégy órán  belül el kell takarítaniuk házuk elől a havat, ellenkező esetben komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

Muriel Bowser, Washington polgármestere felhívást tett közzé, miszerint a városvezetés önkéntes hómunkásokat keres. Helyi szokás azonban, hogy diákok járják a hólepte utcákat és ahol azt látják, hogy nem kezdtek bele a hó eltakarításába, becsöngetnek, és pár dollárért felajánlják a segítségüket. 

Miközben New Yorkban helyi idő szerint a vasárnap déli órákban már megindult a tömegközlekedés is, a szövetségi fővárosban hétfő reggelig nem tervezik sem az autóbuszjáratok, sem a metró újraindítását.    

EZT IS AJÁNLJUK:

    Mario Cuomo, New York állam kormányzója vasárnap délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén azt mondta, hogy a Long Islandre vezető vasútvonal olyan mértékben megrongálódott, hogy legalább hétfő estig nem tudják újraindítani a forgalmat. A kormányzó bejelentette, hogy feloldják az autóvezetési tilalmat, ám az állam egész területére érvényes szükségállapot változatlanul érvényben marad.

    Bill de Blasio, New York város polgármestere úgy fogalmazott: sok még a tennivaló, a leesett hó még egy darabig velünk marad. Ugyanakkor azt ígérte, hogy a hó nagy részét huszonnégy órán belül eltakarítják. A Kennedy repülőtér már fogad járatokat, és hamarosan indulnak is gépek, de Washington, Baltimore, Philadelphia légikikötői még mindig nem fogadnak és nem is indítanak járatokat.

    A meteorológusok előrejelzései szerint a viharzóna az Atlanti-óceán felé fordult, tehát Maine államot már valószínűleg nem érinti, ám a massachusettsi Bostonban még nagy havazás várható.

    Top 16