• Krimi

Összevesztek, ellopta az eredeti Kodály-kottát

A 31 éves férfi értékes zenei relikviákat szerzett meg a munkaadóitól.

A 31 éves férfi Kertész Gyula fotográfussal dolgozott együtt, a 86 éves férfi életművét digitalizálták. Októberben megromlott a viszonyuk, így a munka félbe maradt. Ennek ellenére több digitalizálásra váró fotó és dokumentum a férfinél maradt. Ekkor kezdte a férfi az interneten árulni Kertész egyik Kodály-kottáját.

A rendőrök bejelentést kaptak és házkutatást tartottak a férfi lakásán. Több tucat fotót és negatívot foglaltak le. Kertész Gyula tanúként elmondta, hogy többek között egy különleges, dedikált Sztravinszkij-fotója is eltűnt a lakásából.

A rendőrök megtalálták a férfit, akinek el akarták adni az eredeti Kodály-kottát. Vallomása szerint az elkövető az Ének Szent István királyhoz című kórusmű partitúráját oda is adta neki, hogy megnézze, később viszont azzal az indokkal kérte vissza, hogy rendőrségi ügy lett belőle. Ekkor ismét kihallgatták a férfit, aki tagadta, hogy el akarta adni a „feledékenységből nála maradt” tárgyakat.

Nem sokkal később újabb feljelentés érkezett a rendőrségre a férfi ellen. Egy 62 éves asszony azt állította, a 31 éves férfi, aki korábban nála dolgozott egy Déry Gabriella operaénekesről készülő kiadványon, ellopta Déry hagyatékából a pianínót. A rendőrök a férfi lakásán megtalálták a hangszert. A férfi azzal védekezett, úgy gondolta, az asszony neki adta a pianínót. Közben kiderült, hogy Kertésztől egy másik Kodály-kotta, a Fölszállott a páva kézirata is eltűnt.

"Édesapám jól ismerte Kodály Zoltánt, gyerekként én is sokszor jártam nála nyáron az osztálytársaimmal. Kánont énekeltünk naphosszat, uzsonnára pedig fodormentatea és baracklekváros kenyér volt. Később is, amikor már felnőttem, megmaradt a barátság. Sokat jelentenek nekem a kottái" – mondta Kertész Gyula a Zsaru magazinnak.

Top 0