• Tudomány
Faktor

Összevesztek a több milliárd dollárt érő kincsekkel teli hajó miatt

Nemrég találták meg az 1708-ban elsüllyedt spanyol hajót, úgy vélik, fedélzetén több milliárd dollárnyi kincs van. Ezeknek a kincseknek a felét követeli egy amerikai hajóroncs-felkutató és -feltáró cég.

Fotó: Europress / Culture Ministry - AFP - HO

Fotó: Europress / Culture Ministry - AFP - HO

Az amerikai Sea Search Armada (SSA) az 1980-as években elsőként jelentette be, hogy megtalálta a San José nevű hajót. A cég ügyvédje, Danilo Denis a hétvégén az RNC kolumbiai televízióban jelentette be, hogy ügyfele igény tart a kincs felére.

Az ügyvéd a kolumbiai legfelső bíróság 2007-es ítéletére hivatkozik, amely szerint a kincsnek azt a részét, amely nem tartozik Kolumbia kulturális örökségéhez, meg kell osztani az amerikai vállalkozással. Szerinte elkerülhetetlen, hogy a dél-amerikai ország kormánya egyezségre jusson az SSA-val - írja az MTI.

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő államtitoknak nevezte a San José vitorláshajó pontos helyzetét és megtalálásának mikéntjét. A hajó 1708-ban süllyedt el, 2015. december 4-én találták meg. A haditengerészet vízalatti robotjai fotókat készítettek a hajóról, mely bizonyítja, valóban a San Josét találták meg.

Danilo Devis azt mondta, lehetséges, hogy a kormány találta meg a hajót, de ez csupán megerősíti azt, amit 1982-ben mondtak a roncsok helyéről.

A kolumbiai legfelső bíróság elrendelte, hogy a hajót fel kell tárni, mielőtt lezárulna a nemzetközi vita a tulajdonjogról.

Top 0