• Külföld
Faktor

Összeült a Nemzetbiztonsági Tanács Washingtonban

Barack Obamát a párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről tájékoztatták szombaton az ülésen, mielőtt a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára utazott.

Barack Obama a törökországi csúcstalálkozóra utazott Fotó: AFP / Saul Loeb

Barack Obama a törökországi csúcstalálkozóra utazott Fotó: AFP / Saul Loeb

A tanácskozás részvevőinek nem volt tudomásuk az Egyesült Államok elleni konkrét vagy hiteles fenyegetésről, amikor áttekintették a biztonsági készültség állapotát. Azt mondták, mindent megtesznek, hogy megvédjék az amerikaiakat. Obama utasítást adott, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az amerikai nagykövetségek védelméért is.

Obama azt mondta, továbbra is szoros kapcsolatban állnak majd franciákkal és minden segítséget megadnak a nyomozáshoz. Az elnök csapata megállapította, hogy az Egyesült Államok nem tud olyan információt, ami ellentmondana annak a francia megállapításnak, miszerint a támadásokért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a felelős.

A Fehér Ház szomszédságában lévő Lafayette téren több ezren vettek részt egy Franciaországgal való szolidaritási megemlékezésen. Több száz amerikai ajánlotta fel, hogy szállást ad az Egyesült Államokban rekedt franciáknak. Mások élelmiszert és személyszállítást ajánlottak fel – írja az MTI.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns azt mondta, nagyon-nagyon más lett volna a helyzet, ha az áldozatoknál fegyver lett volna. Szerinte esztelenség lenne, ha az Egyesült Államok szíriai migránsokat fogadna be. Azt mondta, az Egyesült Államoknak a mostaninál sokkal agresszívabban kellene fellépnie az Iszlám Állam ellen.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szombaton részvétét fejezte ki Franciaországnak és felajánlotta hazája segítségét és támogatását.

A párizsi terrortámadásokat szombaton elítélte és a tettesek felelősségre vonását sürgette az ENSZ főtitkára és Biztonsági Tanácsa is.

Top 0