• Belföld
Faktor

Különleges kinézetű vadlovak a Hortobágyon: így tartják fenn a faj élőhelyét

A Kölni Állatkert és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködik a lovak érdekében.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

A Przsevalszkij ló az egyetlen, napjainkig fenn maradt vadló faj, melyet csak állatkertek összefogásával sikerült megmenteni, egy kisebb populáció 1997-ben tért vissza a hortobágyi puszta füves élőhelyére. A Przsevalszkij lovak és élőhelyük kezelése tárgyában új megállapodást kötött a Kölni Állatkert és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; az együttműködés 2018. szeptember 1-jén lépett hatályba.

A kezdetektől szoros együttműködés jött létre a nemzeti park és a Kölni Állatkert között azzal a szándékkal, hogy megfelelő területet alakítsanak ki az  egyedülálló állatfaj számára. A természetvédelmi projekt valósággá vált: napjainkban megközelítőleg 300 vadló él félvad körülmények között a nemzeti park területén.

A Przsevalszkij ló a mai, modern házilovakhoz szokott szem számára kicsi állat. Marmagassága 124 cm és 145 cm között mozog, átlagosan 135 cm. Súlya 250-300 kg körüli. Termete erőteljes, zömök.

A nemzeti park arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy a két szervezet vezetése megerősítette: az együttműködés sikertörténet, melyet feltétlenül folytatni kell. A korábbi eredmények mentén, a mostani megállapodás támogatja a kutatásokat, segíteni a témában készülő tudományos és népszerűsítő folyóiratok publikálását, a német állatkert pedig anyagi erőforrásokkal is hozzájárul a területet érintő kezelési és oktatási tevékenységekhez. Az együttműködés legfőbb célja a magas színvonalú gyakorlati tevékenység, mely a pusztát és annak biodiverzitását hivatott fenntartani. 

Kommentek:

Top 0