• Élet

Döbbenetes felfedezés: emiatt lesznek hiperaktívak a gyerekek

Újabb érv a túl sok telefonozás ellen: egy új tanulmány szerint nagyobb eséllyel váltak hiperaktívvá azok a gyerekek, akiknek édesanyja sokat mobiltelefonált a várandósság idején.

A Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet doktorandusza, Laura Birks és kollégái több mint 80 ezer anya-gyermek páros adatait vizsgálták meg Dániában, Spanyolországban, Norvégiában, Hollandiában és Koreában.

Az eredmények szerint az 5-7 éves kor közötti gyerekek esetében annál nagyobb volt a viselkedési problémák - elsősorban a hiperaktivitás - előfordulásának a valószínűsége, minél többet beszélt az édesanyjuk mobiltelefonon a terhesség idején.

A kutatókat meglepte az eredmény,

mivel jelenleg nincsenek arra vonatkozó tudományos ismeretek, hogy a születést megelőzően a mobiltelefon-sugárzás hiperaktivitást okozna a csecsemőknél. Az összefüggést azonban az öt országra és vizsgált időszakra (1996-2011) kiterjedően megerősítették a szakemberek.

A kutatók arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja legalább négyszer vagy egyhuzamban több mint egy órán át mobiltelefonált naponta a várandósság idején, 28 százalékkal nagyobb eséllyel voltak hiperaktívak, mint azok, akiknek az édesanyja naponta egyszer, vagy egyáltalán nem telefonált terhesen.

Robin Hansen, a davisi Kaliforniai Egyetem professzora mindezek ellenére úgy véli, hogy sokkal inkább a szülők nevelési módszereiben és szokásaiban kell keresni a választ. A szakember nem vett részt a tanulmányban, de elmondta, hogy amikor a szülők belemélyednek a telefonjukba és nem reagálnak a gyermekükre, akkor a kicsik hamar megtanulják, hogy miként vívják ki maguknak a figyelmet – írja az MTI.

Csak úgy tudod elterelni a szüleid figyelmét a mobiltelefonjukról, ha már sírsz, odadobsz valamit, vagy hatalmas lármát csapsz

- magyarázta Hansen, hozzátéve, hogy mindez ráerősít a hiperaktivitásra és a figyelemfelkeltő viselkedésre.

Kommentek:

Top 0