• Külföld

Összefogott Kína és Amerika

John Kerry és Vang Ji kínai külügyminiszter Washingtonban tárgyalt. A megbeszélés fő témája Észak-Korea volt, és a tárgyalások után mindketten bizakodóan nyilatkoztak, előrehaladásról beszéltek.

John Kerry amerikai és Vang Ji kínai külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában nemsokáraolyan megállapodás születhet, ami tovább szigorítja a szankciókat Észak-Korea ellen. A két miniszter Washingtonban tárgyalt kedden.

Kerry szerint mind Washingtonban, mind Pekingben alaposan megvizsgálták az elkészült határozattervezetet, és ha mindkét fővárosban végleg elfogadják, akkor a korábbiaknál jóval szigorúbb szankciók születhetnek Észak-Korea ellen a nukleáris és rakétaprogram miatt. Nem sokkal Kerry és Vang tárgyalása előtt, Harry Harris admirális azt mondta, hogy megítélése szerint Kína hegemóniára törekszik Kelet-Ázsiában. Kína hivatalosan cáfolja, hogy agresszív szándékai volnának, és azt állítja, hogy védelmi célokat szolgálnak a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetein folytatott építkezései, ráadásul az ő felségterületéről van szó, és a védelem erősítése a nemzetközi közösség javát is szolgálja. Harris admirális a szenátusi bizottság előtt azt a véleményét fejtette ki, hogy a radar- és rakétavédelmi rendszerek egyértelműen megváltoztatják a hadműveleti területet, s ezzel Kína - Harris megfogalmazásában - "militarizálja a Dél-kínai-tengert".  

kjj kvb

Top 0