• Kultúra
Tasnádi Kata

Nyertesek és vesztesek: akikről az Oscar-gála szólt

A 88. Oscar-gálán kevés volt a meglepetés, a legtöbb kategóriában az előzetesen esélyesnek tartott filmek és alkotók nyertek. Ennek Magyarországon igazán örülhettünk, hiszen így volt ez a legjobb idegennyelvű filmek között is, ahol Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia győzött. A legtöbb díjat a Mad Max kapta, hat Oscart nyert, de a legfontosabb díjakat A visszatérő és a Spotlight stábja vihette haza.

fotó: Europress - Jason Merritt / Getty Images

fotó: Europress - Jason Merritt / Getty Images

34 év után újra magyar film nyertSokáig kellett izgulni, hogy megtudjuk, 1982 után lesz-e újabb Oscar-díjas magyar film, ugyanis a legjobb idegennyelvű film kategóriája a gála második felében került sorra. A jelölteket két külföldi színész, a kolumbiai Sofia Vergara és a dél-koreai Li Bjung-hun konferálta fel. A hagyományoknak megfelelően a rendező, Nemes Jeles László vette át a magyar filmnek járó Oscart. Nemes Jeles köszönetet mondott a díjakat odaítélő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának és az amerikai forgalmazónak, a Sony Pictures Classicsnak is, amely az Oscar-kampányért is felelt. A rendező Magyarországnak is megköszönte, hogy támogatta a Saul fiát (a Magyar Nemzeti Filmalap 310 millió forintot adott a forgatásra).

Nemes Jeles László a köszönőbeszéd végén a film témájára is kitért:

EZT IS AJÁNLJUK:
  Még az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film. Köszönöm szépen!

  A Spotlight és A visszatérő stábja örülhetett A legjobb filmnek járó díjat az egyik nagy esélyesnek tartott Spotlight – Egy nyomozás részletei kapta, amely a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscart is megnyerte. A valós történeten alapuló Spotlight a Boston Globe újságíróiról szól, akik leleplezték, hogy a katolikus egyház elhallgatta több pap gyerekmolesztálási ügyét. A film készítői arról beszéltek, miután átvették az Oscart, hogy a díjat az áldozatoknak ajánlják, és remélik, hogy a film üzenete a Vatikánig is eljut.

  A Spotlight stábja (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  A Spotlight stábja (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  A legjobb rendezőnek járó díjat a várakozásoknak megfelelően Alejandro González Iñárritu kapta, akinek ez már a hetedik jelölése, és a harmadik Oscarja volt. A másik kettőt tavaly kapta meg a Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje rendezéséért és forgatókönyvéért. Iñárritu mindössze a harmadik rendező John Ford és Joseph L. Mankiewicz után, akinek sikerült egymást követő években Oscart nyernie.

  Iñárritu arról beszélt, hogy boldog, hogy megkapta a díjat, de a legnagyobb öröm számára az, hogy az Oscart megoszthatja a stábbal. Külön megköszönte az Oscart a főszereplő Leonardo DiCaprionak, illetve Tom Hardyt és a bennszülött színészeket is megemlítette. Iñárritu már kifutott az időből, de a színes bőrű jelöltek hiányából fakadó botrányhoz kapcsolódóan még hozzátette:

  Tegyünk arról, hogy egyszer és mindenkorra a bőrünk színe annyira irrelevánssá váljon, mint a hajunk hossza   

  A legjobb operatőrnek járó díjat is A visszatérő alkotója kapta: Emmanuel Lubezkinek ez már a nyolcadik jelölése volt, és a harmadik, amelyért Oscart is kapott, ráadásul három egymást követő évben, erre még soha nem volt példa.  Lubezki Leonardo DiCaprionak és Tom Hardynek ajánlotta a díját fantasztikus alakításukért.

  Stallone nem kapott OscartA férfiak között a mellékszereplők kategóriájában Sylvester Stallone volt a legnagyobb esélyes, akinek ez a második színészi Oscar-jelölése volt. Stallone-t először 1977-ben jelölték a Rocky című filmért, most pedig a Creed – Apolló fiáért, és mindenki azt gondolta, hogy az egész életműve iránti gesztusként megkapja majd a díjat. Az akadémia végül Mark Rylance-t ismerte el a Kémek hídjáért, ami az este egyik igazi meglepetése volt. Rylance-nek, aki egy elfogott orosz kémet játszott, ez volt az első jelölése.

  A nyertes színésznők (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  A nyertes színésznők (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  A többi színészi kategória nem hozott meglepetést: Alicia Vikander, A dán lány svéd színésznője kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A dán lányban Vikander egyébként valójában a női főszereplő volt, de valószínűleg a stúdió úgy gondolta, hogy abban a kategóriában kevésbé lenne esélyes, ezért inkább a mellékszereplők között versenyeztették. A főszereplőknél Brie Larson nyert a kanadai-brit-ír koprodukcióban készült Szoba című drámáért.

  Azt szeretem a filmekben, hogy olyan sok ember kell hozzá, hogy létrejöjjenek

  – mondta a színésznő, aki a moziba járóknak is megköszönte, hogy megnézték a filmet. Brie Larsonnak és Alicia Vikandernek is ez volt az első jelölése.

  DiCapriónak is sikerült végre öt jelölés után nyernie, és a közönség állva tapsolta meg, mikor átvette az Oscart Julianne Moore-tól. DiCaprio két és fél percig beszélt, de a rendezők nem keverték le a beszédét. Nemcsak A visszatérő stábjának köszönte meg a díjat, hanem Martin Scorsese-nek is, akivel számos filmben dolgozott együtt korábban. Azt mondta, hogy rengeteget tanult a rendezőtől a moziról. DiCaprio kitért a globális felmelegedésre is annak kapcsán, hogy A visszatérő hőse a természetben küzd a túlélésért.

  A klímaváltozás valós, most történik, ez a legnagyobb fenyegetés, amellyel egész fajunk szembenéz. … Nem szabad tovább halogatnunk a megoldás keresését
  DiCaprio megkapja a díjat (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  DiCaprio megkapja a díjat (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  A Mentőexpedíció és a Star Wars semmit nem nyert A Mad Max – A harag útja a második legtöbb, tíz jelölést kapta az idén. Ebből hat kategóriát meg is nyert, köztük a legjobb díszlet, kosztüm, smink, vágás, hangvágás és hangkeverés díját. A nagyrészt Magyarországon forgatott, hét Oscarra jelölt Mentőexpedíció viszont egy kategóriában sem tudott nyerni. A legjobb film díjára is esélyesnek tartott A nagy dobás pedig csak a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját kapta meg az öt jelölése körül.

  Az ébredő Erő sem kapott Oscart, mert meglepetésére a legjobb vizuális effekteknek járó díjat az Ex Machina kapta. Ennek ellenére nem maradtunk teljesen Star Wars nélkül a gálán: C-3PO, R2-D2 és Az ébredő Erőben bemutatkozó droid, BB-8 is megjelent egy rövid időre a színpadon.

  Idén animált díjátadók is voltak: a Gruból megismert, és azóta önálló filmet kapó minyonok konferálták fel a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscart. A legjobb animációs filmnek járó Oscart pedig két ikonikus figura, Woody és Buzz Lightyear jelentette be a Toy Storyból. Ez utóbbit az Agymanók című Pixar-mű nyerte, amelyet a kategória abszolút esélyesének tartottak.

  A legaranyosabb díjátadó a kilencéves Jacob Trembley volt, a négy Oscarra jelölt Szoba című film sztárja, aki a legjobb rövidfilmnek járó díjat adta át a Beasts of No Nationben szereplő, tizennégy éves Abraham Attah társaságában. A két gyerekszínésznek Chris Rock, az est házigazdája egy-egy sámlit is hozott, hogy felérjék a mikrofont.

  Jacob Trembley és Abraham Attah (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  Jacob Trembley és Abraham Attah (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  Az este legmeghatóbb pillanata Ennio Morricone Oscar-díja lett, aki az Aljas nyolcas zenéjével nyert. A legendás zeneszerzőnek ez már a hatodik jelölése volt, az elsőt még 1979-ben kapta. 2007-ben ugyan már átvehetett egy életmű Oscart, de ez volt az első szobor, amelyet versenyben tudott megnyerni. A 87 éves, meghatódott Morriconét állva tapsolta meg a közönség. A zeneszerző olasz beszédében megemlékezett a többi jelöltről is, akik közül kiemelte a Star Wars zeneszerzőjét, John Williamset. Morricone azt mondta, hogy nincs jó filmzene jó film nélkül, és megköszönte a rendezőnek, Quentin Tarantinónak, hogy őt választotta a filmjéhez.

  Ennio Morricone (fotó: Europress - Jason Merritt / Getty Images)

  Ennio Morricone (fotó: Europress - Jason Merritt / Getty Images)

  Chris Rock: Nem a bojkottról van szó, mi is Oscart akarunkChris Rock kezdő monológja végig a színes bőrű jelöltek hiányáról szólt. Azzal kezdte, hogy üdvözöl mindenkit a fehér emberek díjátadó gáláján, és hozzátette, hogy legalább 15 feketét számolt meg a 2015 legjobb filmjeit felidéző montázsban. Kitért arra is, hogy milyen nagy ellentét, hogy a fehér jelöltek mellett egy fekete házigazdája van a show-nak. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy őt is felszólították arra, hogy néhány színészhez hasonlóan bojkottálja a gálát. Azt mondta, hogy sokat gondolkodott ezen, és rájött, hogy a díjátadót nélküle is ugyanúgy megtartanák, meg amúgy sem akart elveszíteni egy ilyen jó munkát.

  Chris Rock utána arról beszélt, hogy hogyan lehetne megoldani azt, hogy több fekete jelölt legyen. Szerinte ennek egyetlen módja van: vezessenek be külön kategóriát a színes bőrű színészeknek. Azt mondta, hogy mivel a színészet nem sport, igazából külön női és férfi kategóriára nem is lenne szükség, helyette lehetne fekete színészek kategóriája.

  Chris Rock (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  Chris Rock (fotó: Europress - Kevin Winter / Getty Images)

  Chris Rock egy másik rasszizmussal kapcsolatos témát is beleszőtt a beszédébe: azt mondta, hogy lesz majd egy olyan blokk, ahol azokra a feketékre emlékeznek, akiket a rendőrök moziba menet lőttek le. Ezután komolyra fordította a szót, és arról beszélt, hogy a színes bőrű színészek nem csak alkalmanként akarnak elismerést és jó szerepeket, hanem folyamatosan jelen szeretnének lenni Hollywoodban. Chris Rock szerint egyébként ebben elindult valami változás: megemlítette, hogy az új Rocky is színes bőrű (Creed: Apolló fia), és a Star Wars legújabb részében is fontos szerepben tűnt fel egy fekete színész (John Boyega).

  Chris Rock később is kitért a rasszizmus témájára, gyakorlatilag az összes poénja ezt a témakört járta körül. Egy videóbejátszásban például a Mentőexpedíció mintájára egy asztronautát játszott, aki a Marson ragadt. Az ő esetében azonban a NASA-nál úgy döntenek, hogy nem hozzák haza, mert nem akarnak pénzt költeni egy fekete asztronautára.

  Mivel február a fekete történelem hónapja volt Amerikában, ezért egy „fekete történelem percet” is beiktatott a show-ba. Ebben egy nagyszerű fekete színészről emlékeztek meg: a csavar az volt, hogy Jack Blackről volt szó, aki csak a nevében fekete.

  Nem lettek izgalmasabbak a köszönőbeszédekAz este egyik nagy kérdése volt, hogy hogyan fog működni a producerek újítása, amit arra találtak ki, hogy a díjazottak ne csak azt sorolják fel, hogy kinek hálásak. A jelölteket arra kérték, hogy előre adják le azoknak a nevét, akiknek szeretnék megköszönni a díjat, és ez a beszédek alatt olvasható volt a képernyőn. A cél az volt, hogy a köszönőbeszédeket, és ezzel a showt érdekesebbé tegyék. Ez – ahogy várható volt – nem teljesen jött be: a díjazottak nagy része megint csak arról beszélt, hogy ki mindenkinek szeretné megköszönni az Oscart. Talán annyit használt ez a megoldás, hogy nem mindenkit soroltak fel, mert a nevek egy része a képernyő alján jelent csak meg - de voltak olyanok is, akik láthatóan arra használták a listát, hogy ott olyanok nevét írják fel, akik a beszédbe amúgy sem fértek volna bele. Emiatt ritkán fordult elő, hogy valaki annyit beszélt volna, hogy lekeverték a rendezők.

  A főbb kategóriák nyertesei:

  Legjobb film

  • Spotlight
  • Mad Max: A harag útja
  • A visszatérő
  • A nagy dobás
  • Mentőexpedíció
  • A szoba
  • Brooklyn
  • Kémek hídja

  Legjobb rendező

  • Alejandro G. Inarritu (A visszatérő)
  • George Miller (Mad Max: A harag útja)
  • Tom McCarthy (Spotlight)
  • Lenny Abrahamson (A szoba)
  • Adam McKay(A nagy dobás)

  Legjobb férfi főszereplő

  • Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
  • Matt Damon (Mentőexpedíció)
  • Michael Fassbender (Steve Jobs)
  • Eddie Redmayne (A dán lány)
  • Bryan Cranston (Trumbo)

  Legjobb női főszereplő

  • Brie Larson (A szoba)
  • Cate Blanchett (Carol)
  • Saoirse Ronan (Brooklyn)
  • Jennifer Lawrence (Joy)
  • Charlotte Rampling (45 év)

  Legjobb férfi mellékszereplő

  • Mark Rylance (Kémek hídja)
  • Christian Bale (A nagy dobás)
  • Sylvester Stallone (Creed)
  • Tom Hardy (A visszatérő)
  • Mark Ruffalo (Spotlight)

  Legjobb női mellékszereplő

  • Alicia Vikander (A dán lány)
  • Kate Winslet (Steve Jobs)
  • Rooney Mara (Carol)
  • Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas)
  • Rachel McAdams (Spotlight)

  Legjobb adaptált forgatókönyv

  • Adam McKay és Charles Randolph (A nagy dobás)
  • Emma Donoghue (A szoba)
  • Drew Goddard (Mentőexpedíció)
  • Nick Hornby (Brooklyn)
  • Phyllis Nagy (Carol)

  Legjobb eredeti forgatókönyv

  • Tom McCarthy és Josh Singer (Spotlight)
  • Matt Charman, Joel & Ethan Coen (Kémek hídja)
  • Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley (Agymanók) 
  • Tom McCarthy és Josh Singer (Spotlight)
  • Andrea Berloff, Jonathan Herman, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus (Straight Outta Compton)
  • Alex Garland (Ex Machina)

  Legjobb operatőr

  • Emmanuel Lubezki, A visszatérő
  • Edward Lachman, Carol
  • Robert Richardson, Aljas nyolcas
  • John Seale, Mad Max
  • Roger Deakins, Sicario

  Legjobb animációs film

  • Agymanók
  • Anomalisa
  • Shaun, a bárány

  Legjobb idegennyelvű film

  • Saul fia (Magyarország)
  • Mustang (Franciaország)
  • Theeb (Jordánia)
  • A kígyó ölelése (Kolumbia)
  • Kriegen - A War (Dánia) 

  Legjobb dokumentumfilm

  • Amy - Az Amy Winehouse-sztori (Asif Kapadia és James Gay-Rees)
  • Cartel Land (Matthew Heineman és Tom Yellin)
  • A csend képe (Joshua Oppenheimer és Signe Byrge Sørensen)
  • What Happened, Miss Simone? (Liz Garbus, Amy Hobby és Justin Wilkes)
  • Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (Evgeny Afineevsky és Den Tolmor)

  Legjobb eredeti filmzene

  • Ennio Morricone - Aljas nyolcas
  • Carter Burwell - Carol
  • Jóhann Jóhannsson - Sicario - A bérgyilkos
  • Thomas Newman - Kémek hídja
  • John Williams - Star Wars - Az ébredő Erő

  Legjobb betétdal

  • Writings on the Wall" (Spectre - A Fantom visszatér)
  • Earned It (A szürke ötven árnyalata)
  • Manta Ray (Racing Extinction)
  • Simple Song #3 (Ifjúság)
  • Til It Happens To You (The Hunting Ground)

  Top 16