• Krimi
Faktor

Összecsapott a rendőrség a parlament előtt tüntetőkkel

Összecsapott a rendőrség a dél-afrikai parlament előtt tüntetőkkel, villanógránátot is bevetettek. A fokvárosi parlament épülete előtt Jacob Zuma elnök támogatói és ellenzéki tüntetők gyűltek össze az államfő évértékelő beszéde előtt.

A dél-afrikai elnököt azért bírálja az ellenzék, mert Zuma 250 millió rand (mintegy 4,3 milliárd forint) közpénzt költött saját otthonára. Az államfő, miután hónapokig tagadta ezt, a múlt héten megígérte, hogy minden randot visszafizet az államkasszába, amelyet nem biztonsági előírások miatt kellett a házra költeni.      A mostani elnöki beszédet a szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű ellenzéki párt akadályozta, ugyanis nem hagyták szóhoz jutni Zumát. Julius Malema, az EFF elnöke közölte: félbeszakítja az államfőt, ha nem magyarázza meg, miért menesztett két pénzügyminisztert is egy hét alatt tavaly decemberben. Gazdasági szakértők szerint ugyanis ez megkérdőjelezte az ország politikai stabilitását és az államkincstár függetlenségét. Az EFF politikusai nem hallgatták végig Zumát, kivonultak az ülésteremből azt kiabálva, hogy "Zuptának buknia kell!" - összevonva Zuma nevét a milliárdos, indiai Gupta családéval, akikkel az elnök szoros kapcsolatban van, és akiknek az EFF szerint a politikára is van befolyásuk.

Jacob Zuma beszédében bejelentette, hogy vissza fogják fogni a kormányzati költéseket: kevesebbet utaznak majd külföldre és kisebb küldöttségekkel. Spórolni fognak a konferenciákon és más rendezvényeken is. A dél-afrikai elnök arról is beszélt, hogy túl sokba kerül, hogy az országnak két fővárosa van, mert a közigazgatás Pretoriában, a törvényhozás pedig Fokvárosban van, így ezzel a törvényhozásnak sürgősen foglalkoznia kell.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16