• Külföld
Faktor

Őssejtterápiának köszönhetően újra tudnak járni a stroke-betegek

Amerikai kutatók őssejtterápiája sikeresen segítette stroke-ot szenvedett betegeket abban, hogy visszanyerjék motorikus funkcióikat és ismét járjanak.

Illusztráció

Illusztráció

A Stanford Egyetem kutatói módosított donor őssejteket fecskendeztek be közvetlenül olyan betegek agyába, akiknek mozgásfunkcióit károsította súlyosan a betegség.

Gary Steinberg professzor, a tanulmány vezetője azt mondta:

"Ismét járnak azok a betegek, akik eddig tolószékhez voltak kötve. Ismét képesek mozgatni hüvelykujjukat azok, akik eddig képtelenek voltak erre".

A klinikai próbákba 18 beteget vontak be. A terápia alkalmazásakor kis lyukat fúrtak a betegek koponyájába, ezen keresztül fecskendezték be az őssejteket számos helyre a stroke károsította területek határvonalán. Az SB623 nevű őssejt felnőtt donorok csontvelőjéből származott, amelyeket módosítottak, hogy jótékonyan megváltoztassa a sejtek képességét a neurológiai funkciók helyreállítására.

A betegek átlagéletkora 61 év volt. Valamennyien a beavatkozás előtt hat hónappal-három évvel estek át első és egyetlen stroke-jukon. Minden esetben a stroke a cortex alatti területet érintette és súlyosan károsította a motorikus funkciókat. Egyes betegek képtelenek voltak járni, mások nem tudták a kezüket mozgatni - írja az MTI.

A beavatkozást enyhe érzéstelenítésben végezték, a betegek maguknál voltak mindvégig, és már másnap elhagyhatták a kórházat.

Minden betegnél jelentős javulás következett be egy hónapon belül, és ez a javulás hónapokon keresztül folytatódott. Nem figyeltek meg rendellenességet a betegek vérében, néhányuknál múló hányinger és hányás lépett fel, 78 százalékuk panaszkodott fejfájásra.

A kutatók kimutatták, hogy a befecskendezett őssejtek a beavatkozás után egy hónappal kezdtek eltűnni, két hónap alatt teljesen eltűntek. A stroke betegek állapotában beállt javulás független volt életkoruktól vagy betegségük súlyosságától.

Steinberg azt mondta: "Idősebb emberek általában nem reagálnak ugyanolyan jól a kezelésekre. De mi azt tapasztaltuk, hogy a 70 évesek állapota is jelentősen javult".

Top 0