• Külföld
Faktor

Megfejtették a "halál kapuja" ősi titkát - még ma is bárkivel végezhet

Az ókori görögök egyik temploma alatt mindenki holtan esett össze, ha rossz időpontban érkezett.

Törökország egyik ősi építményéről, a Hádész-kapuról az ősi görögök azt tartották, hogy azon keresztül juthatnak az alvilágba. A mítoszok szerint az emberek holtan esnek össze, ha a templom alatti titokzatos kőbarlangba lépnek az egykori Hierapoliszban – írja a Daily Star.

Azt gondolták, hogy a kaput a görög isten, Hádész halálos lehelete tölti be. A tudósok azonban most rájöttek, hogy egészen más okból hunytak el ott az emberek. A mai Danizliben ugyanis a helyszínen koncentráltan található meg egy halálos gáz, amelynek belégzése még ma is végzetes lehet.

A Duisburg-Essen Egyetem professzora, Hardy Pfanz, a kutatás vezetője elmondta, hogy nem más gázról van szó, mint a szén-dioxidról. A levegőben mindenhol megtalálható gáz a helyszínen vulkáni tevékenység miatt nagy mennyiségben fordul elő, ilyen koncentrációban pedig akár halált is okozhat.

Mint a német kutatók megfigyelték, ugyan nappal a napsütés melege alacsonyan tartotta a gázkoncentrációt, ám éjjel negyven centiméteres magasságig egy úgynevezett CO2-tenger jön létre (mivel a szén-dioxid nehezebb a levegőnél), ahol a gáz koncentrációja 35 százalék, és ez az, ami a „rejtélyes” halálok okozója volt. Sőt, egyes helyeken akár 91 százalék is lehetett a koncentráció.

Kommentek:

Top 0