• Kultúra

Oscar-díj: elkezdődött a szavazás

Az amerikai filmakadémia pénteken kiküldte a szavazólapokat, így megkezdődött a szavazás arról, hogy idén kik kapják az Oscar-díjat.

A testület több mint 6200 tagja február 23-ig adhatja le szavazatát a 24 kategória jelöltjeire. Február 28-án pedig a gálán bejelentik, hogy az egyes kategóriákban ki veheti át az Oscar-díjat. A legjobb idegen nyelvű filmek között idén Nemes Jeles László rendező Saul fia című holokausztdrámája is szerepel. Az eddig már számtalan díjat nyert filmről itt és itt is írtunk. Magyar film legutóbb 1982-ben nyert, Szabó István Mephisto című alkotása.

Fotó: Europress-Gabriel Bouys/AFP

Fotó: Europress-Gabriel Bouys/AFP

Ötvenedik alkalommal van az esélyesek között John Williams zeneszerző, akinél többször eddig csak Walt Disneyt jelölték. Rekordot döntött idén Steven Spielberg, aki producerként kilencedszer szerepel a legjobb film kategóriában: először az E.T. - A földönkívüli, majd a Bíborszín, a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése, a München, a Levelek Ivo Dzsimáról, a Hadak útján és a Lincoln című filmjéért, idén pedig a Kémek hídja című hidegháborús drámáját jelölték.

Fotó: oscar.go.com

Fotó: oscar.go.com

    

A színészi kategóriákban nyolcan először szerepelnek: Bryan Cranston, Tom Hardy, Mark Rylance, Brie Larson, Charlotte Rampling, Jannifer Jason-Leigh, Rachel McAdams és Alicia Vikander. Öten már nyertek Oscart: Eddie Redmayne, Christian Bale, Cate Blanchett, Kate Winslet és Jennifer Lawrence. Sylvester Stallonét már kétszer is jelölték a bokszoló Rocky megformálásáért. A filmcsillag 1976-ban a legjobb férfi főszereplők között volt esélyes, idén pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját kaphatja. Első Oscar-díját nyerheti Chile, Jordánia és Kolumbia, utóbbi kettő a Saul fiával egy kategóriában.

Top 0