• Külföld

Agymosás után lett terrorista a piti bűnöző, Osama Krayem

A brüsszeli merényletekben vállalt szerepe miatt pénteken fogták el a svéd állampolgárságú 23 éves Osama Krayemet, aki második generációs bevándorló, a szülei Palesztinából érkeztek. Malmö Rosengard nevű negyedében laktak, ahol a férfi kisebb bűntetteket követett el, mielőtt "agymosáson" ment keresztül, és csatlakozott a szíriai iszlamista szélsőségesekhez.

Az MTI úgy tudja, hogy Rosengardban 80 százalék fölött van a munkanélküliség aránya. Oszama Krayemet jól ismerte a helyi rendőrség, többszörös visszaeső volt, lopott. Muhammad Khorsid – aki beilleszkedési programot vezet a városrészben – azt mondta, hogy a férfi

a radikálisok tökéletes célpontja volt, mert nem volt se munkája, se pénze, se jövője.

A nagynénje szerint a családot elborzasztotta a hír, hogy Oszama Krayem csatlakozott a szélsőségesekhez. Hirtelen és váratlanul radikalizálódott. Nagynénje azt mondta, hogy a férfi "hirtelen eltűnt. A családban senki sem tudott róla. Aztán külföldről telefonált, és azt mondta: velük vagyok és nem térek vissza". Korábban naponta ötször imádkozott, és a mecsetben is töltött időt a barátaival, de senki sem gondolta róla, hogy Szíriába utazik, és csatlakozik a dzsihádhoz. Az anyja bele is betegedett.

Előtte a fiú ivott, drogozott és belekeveredett kisebb bűncselekményekbe is.

Aztán eltávolodott barátaitól, szakállat növesztett, és prédikációkat hallgatott. Krayem olyan képeket töltött fel a közösségi oldalakra, amelyen géppisztollyal látható az Iszlám Állam lobogója alatt. 2015-ben pedig Szíriába ment.

Oszama Krayem.

Oszama Krayem.

Magnus Ranstorp svéd terrorellenes szakértő szerint Krayem megpróbált másokat is toborozni. Ranstorp egy 2009-ben készült tanulmányban már felhívta a figyelmet az iszlamista szélsőségesség terjedésére Rosengardban.

A belga ügyészek szerint Krayem a Maelbeek brüsszeli metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraouival volt a merénylet előtt. Ő vásárolta a repülőtéren elkövetett robbantásoknál használt táskákat. Szíriából Görögországon keresztül tért vissza 2015 szeptemberében.

Nabil Chibib, egy 46 éves libanoni palesztin, aki 1990 óta él Svédországban, azt mondta, hogy a férfi „agymosáson ment át, de nem tudjuk, hogy ki részéről, mikor és hol”. Nabil Chibib ismeri Krayem apját, aki orvos, és imám is az egyik ottani mecsetben, de nem szélsőséges.

Kérdés, hogy véletlenül robbantottak e a terroristák 9 óra 11 perckor a brüsszeli metróban, vagy utalni akartak a szeptember 11-i eseményekre Fotó: AFP Marija IVONINAITE

Kérdés, hogy véletlenül robbantottak e a terroristák 9 óra 11 perckor a brüsszeli metróban, vagy utalni akartak a szeptember 11-i eseményekre Fotó: AFP Marija IVONINAITE

Chibib sajnálja, hogy Rosengard szürkés háztömbjeivel gyakran negatív színben kerül a svéd és a külföldi sajtó címlapjaira. A környéken régóta gondok vannak a bűnözés miatt. De a negyed nem csak a bűnözésről híres, Zlatan Ibrahimovic focista is itt született.

Chibib szerint

a negyedből két kiút van: a labdarúgás vagy a radikalizmus.

Hozzátette, hogy Zlatan Ibrahimovic kemény, goromba gyerek volt, de elkezdett focizni. „Mindig is az egyik lesz közülünk. Krayem nem” – mondta a férfi.

Top 0