• Belföld
Maksa Mónika

"Őrzünk minden jót és rosszat" - 71 éve szabadították fel a gettót

A budapesti gettó felszabadításának 71. évfordulójáról a Dohány utcai zsinagógában emlékeztek meg. Fröhlich Róbert országos főrabbi a Budapesti Zsidó Hitközség által rendezett megemlékezésen azt mondta, hogy a kabátokról lekerülő sárga csillagok nyoma, emléke és hatása "a mai valóság".

Fröhlich Róbert főrabbi a zsidók túlérzékenységéről szóló felvetésekre utalva azt mondta, hogy:

"Azért vagyunk ma itt, mert ezelőtt nyolcvan évvel, kilencven évvel a mi eleink nem voltak elég érzékenyek. Azért vagyunk ma itt, mert az eleink nem hallgattak a figyelmeztető jelekre. A mi eleink azt mondták: velünk ez nem történhet meg, mi jó állampolgárok, jó magyarok vagyunk. Máshol lehet, de itt nem."

Hozzátette, hogy reményeik ellenére és hovatartozásuk miatt rekesztették ki a zsidókat a társadalomból.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: MTI

  Fotó: MTI

  Azt is mondta, hogy a gettó nem a semmiből jött létre, hiszen keletkezését negyed századon keresztül rendeletek és törvények előzték meg. Szerinte a gettó eszmeisége a XIX. század végére, a tiszaeszlári perig nyúlik vissza. A numerus clausus 1920-as elfogadása pedig lehetővé tette a gettó megvalósulását is, mert a törvény különbséget tett zsidók és nem zsidók között. A törvény elfogadása után egyre több pályáról szorították ki a zsidókat, végül az "kiszorították őket az életből is". Megjegyezte, hogy a túlélők nem zenghetnek hálaimákat, nem örülhetnek, mert rengeteg halál és megalázottság előzte meg a menekülést. Nincsen olyan magyarországi zsidó család, amelyik ne vesztett volna el valakit a holokausztban – írja az MTI.

  Fotó: MTI

  Fotó: MTI

  Fröhlich Róbert azt mondta, hogy amíg zsidók vannak a földön, a holokausztra emlékezni fognak: „őrzünk minden jót és rosszat”.

  A zsidóság kétezer éve megemlékezik az elpusztított jeruzsálemi szentélyről is. Szerinte a zsidóság az emlékezés és a remény népe, és azt remélik, hogy "elmúlik a sárga csillagnak még a nyoma is".

  A főrabbi azt mondta:

  "Mi, zsidók, 1945-től kezdve nem évi egy napon, de minden nap a szívünkben gyászolunk, siratjuk Izrael lerombolt házát, siratjuk azt a sok életet, amelyet értelmetlenül, gyűlölködve oltottak ki, siratjuk a lehetőséget, amelyek odavesztek a gyerekekben, siratjuk az öregeket, akiknek nem adatott meg a békés öregkor."

  A megemlékezés végén gyertyát gyújtottak és a zsidó hagyomány szerint köveket tettek le az áldozatok emlékére.

  Top 16